PROGNOZE

Snijeg zabijelio vrhove planina, sutra se očekuje i u gradovima

Tmurna jutra s dosta magle nagovještavaju da će do kraja sedmice biti nestabilno i dosta hladnije

Prve pahulje u gradovima očekuju se ove sedmice

Piše: A. ČENGIĆ

23.10.2018

Kako su meteorolozi i najavili, posljednji dan prošle sedmice donio je promjenu vremena - uz pad temperatura, tokom dana bilo je i kiše, a zabijelili su se vrhovi Bjelašnice, Jahorine, Čvrsnice i Dinare na granici između BiH i Hrvatske. Prema prognozama, od sutra se snijeg očekuje i u gradovima.  

 Polarni zrak

Tmurna jutra s dosta magle nagovještavaju da će do kraja sedmice biti nestabilno i dosta hladnije. Meteorolozi navode da će se temperatura sa proječnih 20 tokom oktobra spustiti na 13 do 15 stepeni, dok će u planinskim predjelima biti od sedam do 11 stepeni.

- Stiže nam hladni polarni zrak sa sjevera i temperature će opadati – kazao je meteorolog Željko Majstorović te je dodao da se više padavina očekuje u drugom dijelu sedmice.

Tokom jučerašnjeg dana, najhladnije je bilo na Bjelašnici, gdje je u 14 sati izmjeren -1 stepen.

I prvi dani novembra bit će tmurni, s niskom temperaturom i slabim padavinama. No, kako navode meteorolozi, i taj će mjesec biti natprosječno topao.

- Padavine će biti ispod prosjeka. Bit će lijepih dana u novembru - kaže Majstorović.

 Ispod nule

Narednih dana, kako nam je potvrdio Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pad temperatura najviše će se osjetiti u jutarnjim satima.

- Moguće su i temperature ispod nule. To se najviše odnosi na centralne i zapadne krajeve Bosne - rekao je Zulum.


 Zima toplija od prosjeka

 Poznata svjetska meteorološka stanica “AccuWeather” objavila je predviđanja za zimu, u kojima se navodi da će dominirati snažni vjetrovi i vlažno vrijeme, ali ne i sa snijegom. Za Balkan se predviđaju temperature više od prosječnih za zimski period, uz vrlo malo snijega.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.