ŠENGEN Novina u evropskoj sigurnosnoj praksi

Haris Plakalo: Građani BiH ne moraju brinuti zbog uvođenja sistema ETIAS

Bio u pripremi već duži period

Fena
24.10.2018 15:37

Foto: Arhiv

Građani Bosne i Hercegovine se ne moraju brinuti da je uvođenje sistema ETIAS jedna vrsta ograničenja njihovog kretanja u zemljama Evropske unije, ocijenio je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Naveo je da je sistem ETIAS vrlo važan za sigurnost Evropske unije, jer predstavlja novinu u evropskoj sigurnosnoj praksi.

Podsjetio je da je proteklih dana donesana odluka da će građani Bosne i Hercegovine, ali i građani još 61 države, uključujuči i SAD, od 2021. godine morati popunjavati elektronski obrazac prije nego što uđu u prostor država članica Evropske unije, i to je nešto što se moglo očekivati s obzirom na to da je bilo u pripremi već duži period.

- Ovaj sistem podrazumijeva važan segment u sigurnosnom smislu Evropske unije te će svakako doprinijeti dodatnoj sigurnosti u samoj uniji. Građani Bosne i Hercegovine se ne moraju brinuti da je ovaj sistem jedna vrsta ograničenja njihovog kretanja, jer se odluka o početku primjene ETIAS-a odnosi na 61 državu nečlanicu EU, kao i na državljane Sjedinjenih Američkih Država, te u tom kontekstu nema mjesta za zabrinutost ili poimanje sistema ETIAS kao nečeg represivnog prema građanima Bosne i Hercegovine. Obrazac će se popunjavati online te će koštati 7 eura, a ukoliko bude odobren, važit će tri godine, ali s današnjim pravilima za građane Bosne i Hercegovine koji imaju 90 dana mogućnosti boravka u zemljama Evropske unije. Sve osobe koje su zavedene kao sigurnosna prijetnja, svakako će kroz koordinaciju sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine i Evropske unije biti spriječene da kroče na tlo zemalja članica unije - rekao je Plakalo.

NA VRH