EVROPSKA UNIJA

Građanima BiH trebat će vize za ulazak u Hrvatsku

S. N.

24.10.2018

Za dvije godine počet će se primjenjivati novi sistem ulaska i izlaska stranaca u Evropsku uniju.

To znači i da će i za putovanje u Hrvatsku, službeno ili na odmor, biti moguće samo ako putnici iz Bosne i Hercegovine, ali i još 60 država svijeta, posjeduju vizu!

Promjene tzv. ETIAS sistema donijet će i obavezu posjedovanja odobrenja o ulasku na teritorij EU. Odobrenje će se izdavati kompjuterski. Svaki državljanin star 18 i više godina, najprije će morati na posebnoj aplikaciji dostaviti niz informacija. Od imena i prezimena preko broja pasoša i roka do kada isprava važi, do toga da li je terorista ili osuđen za terorizam, drogira li se ili švercuje ljude.

Sistem je vrlo sličan američkom. Kao i Bosancima i Hercegovcima, ETIAS viza trebat će i Amerikancima, Japancima, Australcima...

Prema onome što je definirala EU, u roku od nekih 10 minuta, nakon što ispunite obrazac, platite 7 eura za njegovu obradu i ostavite ispravnu email adresu, na nju će stići odgovor. U principu, barem 95 posto prijava automatski će biti odobreno. Za ostatak je predviđen rok do 4 dana da se dobije odgovor.

Oni koji dobiju odobrenje za put, mogu i krenuti.

Ali, na granici im se može desiti da ih granični kontrolori EU vrate. Ako je suditi po američkom iskustvu na koje se ETIAS dobrano ugleda, takve se stvari prilično rijetko dešavaju. Ali se dešavaju.

Ako vas ne vrati, ETIAS viza važit će tri godine za neograničen broj ulazaka, pod uvjetom da ne prekršite druge odredbe Zakona o boravku na teritoriju EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.