IZUMI

POGLEDAJTE VIDEO: Ostvario san iz mladosti i sagradio kuću koja se okreće

Vojin kraj svoje kuće, koja je prava atrakcija

Piše: Lj. KOŠČICA

25.10.2018

Vojin Kusić (69), privatni poduzetnik iz Srpca, realizirao je tokom radnog vijeka brojne projekte iz oblasti proizvodnje predmeta od plastike, ali je ove godine u djelo proveo svoj najdraži projekt prema ideji iz momačkih dana - podigao je kuću na okretanje, jedinu u Republici Srpskoj, a najvjerovatnije i u Bosni i Hercegovini.  

Ideja o kući na okretanje rođena je prije pola stoljeća, na željezničkoj stanici u Beogradu, dok je Vojin razgledao okretaljku za lokomotive i vagone.

Kružna staza

U svojoj firmi za proizvodnju predmeta od plastike zapošljava 39 radnika, a u poslove je uključio i svoju djecu, kćerke Snežanu i Natašu i sina Vitomira.

- Kad sam vidio da djeca preuzimaju proizvodnju, bacio sam se na ostvarivanje ideje iz mladih dana. Počeo sam kao hrčak sakupljati i pripremati materijal za gradnju kuće okretaljke. U glavi sam imao vlastiti projekt, bez pomoći arhitekata, a lokacija koju sam odabrao za gradnju, udaljena je 200 metara od porodične kuće - govori Vojin.

Djeca su ga odvraćala od ove ideje, ali kad su vidjela da je uporan i da je počeo s iskopavanjem zemlje za temelj, i sama su se uključila u akciju onoliko koliko im je otac dozvoljavao.


Mehanizam za okretanje je na šestougaonom temelju

- Sazidao sam šestougaoni temelj, na koji sam postavio 12 valjaka iz jednog starog vojnog transportera, a nosivost svakog od njih je pet tona. Postavio sam kružnu stazu po valjcima s ležajevima i zupčanicima i sve to povezao sa snažnim motorom s reduktorom. Na temelju sam podigao prizemlje i sprat od laganih materijala, poput sendvič lima, u kojem se nalazi kamena vuna, i sve sam to pokrio laganim krovom kineskog stila radi atrakcije - pojašnjava Kusić.

Samo pohvale

Okretanje kuće može se podesiti tako da se okrene jednom u 24 sata, a može i veoma brzo, uz obrtaj koji traje dvije i po minute. Vojinovim neobičnim projektom svi su oduševljeni i za kuću dobiva samo riječi hvale. On je presretan, jer je uspio provesti u djelo najdražu ideju u životu.

- Koliko znam, jedini sam u BiH s ovakvim izumom. Ima li išta ljepše od toga da iz iste sobe možeš gledati i izlazak i zalazak Sunca, panoramu Srpca i okolice, rijeku Savu, naselja preko nje u Hrvatskoj – ističe Kusić.


Prijatelji na probi

Prepričao nam je anegdotu sa prijateljima koje je doveo na probu kuće.

- Dok je nas petnaestak sjedilo u staklenom salonu, neprimjetno sam uključio motor, a jedan od njih počeo je vikati da mu nešto nije uredu s glavom, jer se oko kuće okreću njiva i kukuruzište. A drugi ga je smirivao rječima da je s njegovom glavom sve uredu, ali nije siguran da li je tako i sa mojom – uz smijeh govori Vojin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.