UNSA

Čavaljuga se uzdigla iznad zakona, inspekcije, rektora, Upravnog odbora!

Dekanesa odbija provesti odluke UO-a uprkos upozorenju rektora Škrijelja

A. NUHANOVIĆ

24.10.2018

Nastavlja se neviđen skandal na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Dekanesa Semra Čavaljuga, uprkos odlukama Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Prosvjetne inspekcije, i dalje odbija vratiti na katedru prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Istina, ona je 9. oktobra donijela odluku o izvršenju rješenja UO-a i poništila svoje rješenje od 5. januara ove godine o prestanku ugovora o radu dr. Gavrankapetanovića. No, deset dana kasnije, 19. okrobra, Čavaljuga je te odluke stavila van snage i tražila izjašnjenje nadležnog kantonalnog ministarstva.

Učinila je to uprkos upozorenju koje joj je 12. oktobra uputio rektor Rifat Škrijelj. Tvrdi da je akt UO-a UNSA-e u suprotnosti s Ustavom i zakonom.

Obje odluke tek su jučer dostavljene Gavrankapetanovićevoj advokatici Maidi Galijatović. Ona će o ovome, kako saznajemo, obavijestiti Tužilaštvo KS s obzirom na to da je došlo do ponovnog izvršenja krivičnog djela te će tražiti da se poduzmu mjere u zaštiti prava njenog klijenta.

Podsjećamo, Tužilaštvo je već od Medicinskog fakulteta zatražilo dokumentaciju o dr. Gavrankapetanoviću.

- Nikako nije jasno zašto u sve ovo sada uvlači Ministarstvo ako je, prema pravilnicima o radu i prema Zakonu o visokom obrazovanju, problematika radnopravnih odnosa u nadležnosti Upravnog odbora i dekana - kaže advokatica Maida Galijatović, naglašavajući da dekanesa ne poštuje odluku sebi nadređenog drugostepenog organa te da bi jedino ispravna pravna odluka bila da je sa prof. Gavrankapetanovićem uspostavila radnopravni odnos.

Zbog svih dešavanja, u četvrtak će biti zakazana vanredna sjednica UO-a UNSA-e, na kojoj će se naći pitanje prof. dr. Gavrankapetanovića.

Nepoznati su daljnji koraci rektora Škrijelja, koji jučer nije odgovarao na telefonske pozive   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.