STANDARDI

Veća transparentnost imovine sudija i tužilaca od 2019. godine

Oni u roku od 30 dana po stupanju na dužnost moraju dostaviti podatke o svojim, kao i finansijama članova svog domaćinstva

Ilustracija

Birn

24.10.2018

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) najavilo je da od početka 2019. godine uvodi "visoke standarde vezane za transparentnost finansija nosilaca pravosudnih funkcija" nakon što je usvojen Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca u BiH. 

U VSTV-u pojašnjavaju da, po Pravilniku, nosioci pravosudnih funkcija imaju obavezu dostavljanja svih informacija elektronskim putem u odnosu na provjere i obradu finansijskih izvještaja.

- U skladu s Pravilnikom, svaki sudija i tužilac mora u roku od 30 dana po stupanju na dužnost dostaviti informacije o svojim, kao i finansijama članova svog domaćinstva, dok oni koji su već na dužnosti moraju ažurirati navedene informacije prilikom izvještavanja za prethodnu kalendarsku godinu najkasnije do 31. marta tekuće - ističu u VSTV-u.

Osim podataka o prihodima, sudije i tužioci moraju navesti detaljne informacije o načinu i vremenu stjecanja nekretnina i vozila, svojine na pokretnostima vrijednosti veće od 5.000 KM, sredstvima u banci, polici osiguranja i drugim ulaganjima i rashodima preko navedenog iznosa.

- Sudije i tužioci moraju navesti poklone i donacije u vrijednosti višoj od 25 KM koje su vezane za obavljanje dužnosti sudije ili tužioca, kao i podatke o poklonima i donacijama primljenim u privatnom svojstvu ukoliko iznos prelazi 500 KM ili 1.000 KM ukupne godišnje vrijednosti - navode u VSTV-u.

Kako u VSTV-u pojašnjavaju, vršit će se provjere pravovremenosti dostavljanja izvještaja, utvrđivati postojanje balansa između priliva i odliva novca, kao i da se u nekim situacijama mogu tražiti dodatne informacije od drugih institucija.

- Ukoliko se uoče nepravilnosti, o njima se obavještava Ured disciplinskog tužioca. Kada je riječ o nepravilnostima koje se mogu kvalificirati i kao krivično djelo, iste se upućuju i nadležnom tužilaštvu, a u slučaju prikrivanja imovine, obaveza, prihoda ili rashoda i nadležnom poreznom organu - dodaju u VSTV-u.

Pojašnjavaju i da će, do uspostave ovog sistema, sudije i tužioci finansijske izvještaje dostavljati u štampanoj formi, koji će javnosti biti dostupni na zahtjev, u skladu sa zakonima o zaštiti ličnih podataka i slobodi pristupa informacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.