BIHAĆ

Ružnić: Državna granica čuva se na Drini, a ne na Korani

Nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom

Arhiv

Fena

24.10.2018

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK i prvih konkretnih akcija kojima je cilj stabilizirati situaciju na području Kantona radi pružanja zaštite građanima, ali i poštovanja humanih aspekata zbrinjavanja migranata zatečenih na ovom području, ukazao je i na nužnost zaštite državne granice i sprečavanje daljnjeg ulaska ilegalnih migranata u BiH, saopćeno je iz Vlade USK.

- Nažalost, ovom kriznom situacijom se nije upravljalo i zato je Unsko-sanski kanton doveden u situaciju koja je bila alarmantna. Smještajnih kapaciteta nema, nisu stvorene mogućnosti za daljnji prihvat migranata, kako to nalažu sve konvencije koje je BiH dužna poštovati. S ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem smo dogovorili jaku koordinaciju svih nivoa i institucija i on je poduzeo već danas aktivnosti oko premještanja migranata koji su se uputili prema USK u smještajne kapacitete danas otvorenog prihvatnog centra ''Ušivak'' u Sarajevu - naveo je Ružnić.

Dodao je da je u ime USK zatraženo i puno uključivanje Granične policije radi obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i kontrolom prelaska granice BiH, što bi doprinijelo stvaranju i održavanju sigurnosti državne granice, a time i opće sigurnosti u BiH i njenom okruženju, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- Državna granica se u vezi s ovim pitanjem čuva na Drini, a ne na Korani - poručio je premijer USK, saopćeno je iz Vlade USK. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.