MOSTAR

Čović se susreo s ambasadorima Hrvatske i Rusije te šefom Delegacije EU

Vigemark je ovom prilikom kazao da će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje garantira provedbu odluka Ustavnog suda BiH

Arhiv

Fena

24.10.2018

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se s ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Ruske Federacije i šefom Delegacije Evropske unije u BiH.

Na sastanku s ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vechijem istaknuta je važnost što hitnije izmjene Izbornog zakona s ciljem osiguranja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

Time će se, kako je rečeno, osigurati sve nužne pretpostavke za hitnu i nesmetanu provedbu rezultata općih izbora 2018. te će BiH na taj način potvrditi euroatlantsku i političku stabilnost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović se u Mostaru susreo i s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim. Na susretu se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon održanih parlamentarnih izbora, kao i mogućim izazovima u procesu implementacije izbornih rezultata.

Čović je informirao ovom prilikom ambasadora Ruske Federacije o plebiscitarnoj potpori koju je Hrvatski narodni sabor osvojio među Hrvatima Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili kako je nužno nastaviti podršku očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, te su dali punu podršku njenom evropskom putu.

Čović je našao vremena i za šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

Tema razgovora bila je politička situacija i izbori. Na početku susreta Vigemark izrazio čestitke na izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Čović je izvijestio sagovornika da je više od 80 posto hrvatskih birača podržalo projekt HNS, što nalaže veliku odgovornost da se ustraje u borbi za punu jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata BiH, koje su još jednom grubo izigrane na prošlim izborima. Zato je od ključnog značaja izmijeniti Izborni zakon da bi se sve institucije vlasti mogle konstituirati u skladu s načelom legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Vigemark je ovom prilikom kazao kako će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje garantira provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova te omogućava daljnju provedbu reformske agende i nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.