ODGOVOR

Ambasada SAD u BiH oštro reagirala na Čovićeve tvrdnje o nemogućnosti formiranja vlasti

I dalje ostaje ključno da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu sa evropskim i demokratskim normama koje jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda

Ilustracija

Index.hr

24.10.2018

Neodgovornom i nepoštenom okvalificiralo je u srijedu Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini konstataciju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za formiranje vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 7. oktobra sve dok se ne provedu izmjene Izbornog zakona.

- Iako je nužno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema građanima BiH, uključujući i Hrvate u BiH - navodi se iz Ambasade SAD-a.

Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve - službeno je reagiranje ambasade SAD. 

Ovakvo stajalište američke diplomatije slijedilo je pošto je u utorak u Mostaru predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS), neformalne udruge koja okuplja neke od političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, zaključilo da nije moguće uspostaviti novu vlast sve dok se ne postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH iz 2016. godine.

To je zapravo odgovor članova vodstva HNS-a na konačne izborne rezultate koji su pokazali kako je Čović u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH poražen od Željka Komšića razlikom od oko 70 hiljada glasova dok je HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima dobio većinsku potporu u svim dijelovima BiH u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

- Mi nemamo pretpostavku za uspostavu vlasti. S te strane vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman - izjavio je Čović interpretirajući stajališta članova vodstva HNS-a.

Iz američke Ambasade podsjetili su da je u proteklih godinu dana međunarodna zajednica pokušala pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu, no zbog nedostatka političke volje za kompromisom dogovor je izostao.

I dalje ostaje ključno da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu sa evropskim i demokratskim normama koje jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda - komentar je Ambasade SAD u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.