AVAZ NA LICU MJESTA Teško stanje

Situacija pod kontrolom: Migranti i dalje pristižu na GP Maljevac

E. Trako
25.10.2018 08:57

14.30

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, na GP Maljevac je upravo stigla i nova grupa od pedesetak migranata.

13:00

Pripadnici Granične policije BiH donijeli su ogradu koju postavljaju na most. Istovremeno, portparol Granične policije BiH Sanela Dujković kazala je da se još pregovara s migrantima da se sklone. 

- Ne možemo rješavati problem smještaja za migrante. Za sada nema nikakvih incidenata. Treba nam podrška da ovi ljudi imaju gdje otići i vjerujem da će se situacija riješiti - kazala je Dujković.

12:00

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, djeca nose transparente na kojima piše "Otvorite granice" i "Ne rat", "Želimo u EU".

11:20

Na GP Maljevac migranti nose transparente na kojima piše: "Otvorite granice". Situacija je i dalje mirna.

10:15

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza", situacija na GP Maljevac je sada mirna. Migranti su u šatorima, a prisutan je veliki broj pripadnika Granične policije.

Granicu, također, čuvaju i policajci Republike Hrvatske. Inače, jutros je Andrej Plenković kazao da će čuvati svoju granicu od ilegalnih ulazaka.

Na graničnom prijelazu Maljevac noć je protekla mirno, potvrdila je za Avaz.ba portparol MUP-a USK Snežana Galić.

Istaknula je da je granični prijelaz odblokiran, ali da još saobraćaj nije reguliran.

- Desio se manji sukob između migranata sinoć, ali, srećom, nije bilo težih povreda - kazala nam je Galić.

I iz Granične policije BiH su za Avaz.ba kazali da je noć protekla relativno mirno.

Portparol GPBiH Sanela Dujković je kazala da su jučer u tri navrata migranti pokušali proći dio mosta koji je na teritoriju Republike Hrvatske.

- U večernjim satima migranti su postali agresivniji. Gađali su flašama i kamenjem policiju Hrvatske, zbog čega su pomjereni još dublje u teritoriu BiH, dakle nekih 500 metara. Tokom naguravanja nekoliko policajaca i migranata je povrijeđeno, ali se radi o lakšim povredama - kazala je Dujković.

Istaknula je da se danas nalazi oko 150 migranata na GP Maljevac.

- Evidentno je da tu ima i ranjivih kategorija, žena i djece. Rukovodstvo Granične policije formiralo je operativni štab u Velikoj Kladuši, a danas će se održati i sastanci s policijskim organima. Sve u svemu, noć je bila mirna, u kontekstu njihovih pokušaja da prijeđu na teritorij Hrvatske - navela je Dujković.

(VIDEO: E. TRAKO)

NA VRH