INTERVJU

Selvedin Šatorović: Položaj radnika u novijoj historiji nikad nije bio lošiji

Najniža cijena rada treba biti 3,54 KM, što bi značilo da najniža plaća u FBiH treba biti 623 KM

Razgovarala

25.10.2018

Selvedin Šatorović u nedjelju je izabran za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH. Njegovim imenovanjem SSSBiH je nakon osam godina dobio novo rukovodstvo. Do nedjelje, na čelu Sindikata bio je Ismet Bajramović.

U prvom intervjuu koji je dao za medije nakon imenovanja, Šatorović govori o tome šta će biti u fokusu njegovog rada, o položaju radnika, plaćama... 

 Zaštita radnika  

Šta će biti u fokusu Vašeg rada? Znamo da radnici, u svim sektorima, nisu baš u najboljem položaju

- Prije svega insistirat ćemo na podizanju najniže cijene rada na 3,54 KM, što bi značilo da najniža plata u FBiH treba biti minimalno 623 KM. To namjeravamo postići na način da se poslodavci rasterete nepotrebnih davanja koja su do sada bila usmjerena samo i isključivo za potrebe vladajućih struktura. Ono što će biti fokus djelovanja u narednom periodu jeste i priprema zakonskih rješenja - zakona o uvezivanju radnog staža, insistirat ćemo na donošenju novog Općeg kolektivnog ugovora koji bi zaštitio i radnike koji nisu sindikalno organizovani.

Neki sindikati osporavaju Vaš izbor za predsjednika. Kako to komentirate?  

- Istina je da su se nakon moje najave da ćemo insistirati na povećanju plata, na uvezivanju radnog staža i novom općem kolektivnom ugovoru javili centri moći koji su krivci što nemamo sve to i koji putem svojih satelita pokušavaju usmjeriti rad Sindikata u pogrešnom smjeru, tj. da se Sindikat bavi sam sobom. Jasno im poručujem da u tom procesu neće uspjeti te ih pozivam da zajednički radimo na rješavanju problema radnika, jer radnik nema apsolutno nikakve koristi od toga ko je na čelu SSSBiH, nego samo od toga koliko se taj sindikat zalaže za zaštitu njegovih prava. Pozivam ih da nam pomognu u ostvarivanju ciljeva te da zajednički gradimo još jači, bolji, moderniji i snažniji Sindikat.

 Kakav je, prema Vašoj procjeni, položaj radnika? 

- Donošenjem Zakona o radu 2015. godine započela je totalna devastacija radničkih prava koja je rezultirala masovnim odlaskom mladih i radno sposobnih ljudi iz BiH. Ako uzmete u obzir da je prosječna plata u FBiH oko 870 KM te da je 50 posto radnika prijavljeno na minimalac i pri tome dodate da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznad 2.000 KM, onda jednostavnom matematikom dođete do zaključka da većina radnika živi na ivici siromaštva i slobodan sam reći da položaj radnika u novijoj historiji BiH nikad nije bio lošiji.

 Popularna floskula 

Jesu li mogući radnički buntovi zbog takve situacije?

- U posljednje vrijeme popularna je floskula „socijalni dijalog“, ali kao predsjednik Sindikata mogu zaključiti da je to potenciranje priče o socijalnom dijalogu poprilično oslabilo sindikalni pokret u BiH. Kada imate situaciju da neko, a u ovom slučaju Vlada FBiH, privatizira socijalni dijalog, jedini učinkovit odgovor jesu radnički buntovi. Podsjetit ću da su radnici „Željezare“ Zenica pokušavali svoj problem riješiti kroz pregovore i kroz socijalni dijalog i da, nažalost, taj problem nije riješen dok nisu izašli na ulicu i primorali odgovorne da dođu među radnike, potpišu sporazum i realiziraju potpisano. Da rezimiram, socijalni dijalog polučit će rezultate samo onda kada druga strana bude sigurna da će, ako se ne postigne dogovor, Sindikat organizirati druge mjere sindikalne borbe, uključujući proteste i štrajkove.

 Najveći krivac što su radnici

        na prosjačkom štapu je vlast

 Ko je krivac što je radnička klasa na prosjačkom štapu, što masovno odlazi?

- Imamo vrlo korektne odnose s Udruženjem poslodavaca, koji uvažavaju trenutnu situaciju i razumijevaju radničke probleme. S njima smo i dogovorili Opći kolektivni ugovor koji je regulisao najnižu platu koju je Vlada FBiH proglasila društveno opasnom. Dakle, najveći krivac je dosadašnja Vlada FBiH, koja je iz zacrtanog ekspozea i programa rada ispunila samo onaj dio koji se tiče devastacije radnog zakonodavstva, stavljanja kolektivnih ugovora van snage i liberalizacije tržišta rada.


Poručujem radnicima da će novo rukovodstvo SSSBiH biti stalno na terenu, u fabrikama, u ustanovama, u preduzećima i da će biti na čelu svih radničkih okupljanja u smjeru borbe za bolji položaj radnika, kaže Šatorović


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.