ZNAK POŠTOVANJA

Plato u krugu Kulturnog centra od subote će nositi ime rahmetli Hatidže Mehmedović

Piše: A.H

25.10.2018

U Novom Pazaru će u subotu biti upriličena ceremonija otvorenja platoa koji će nositi ime rahmetli Hatidže Mehmedović, doskorašnje predsjednice Udruženja "Srebreničke majke".

Spomen-ploču s imenom Hatidže Mehmedović, prema najavi organizatora ceremonije, otkrit će Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" i Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

- Na otvorenje platoa koji će vječno podsjećati na našu rahmetli sestru Hatidžu, u Novi Pazar već danas putuje grupa majki iz Srebrenice, kao i iz drugih dijelova Podrinja. Neizmjerno smo zahvalni građanima, ali i administraciji Novog Pazara, s gradonačelnikom Biševcem na čelu, na ovom gestu. Njihova ideja da se plato na kome će biti izgrađeno spomen-obilježje u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici nazove imenom Hatidže Mehmedović, sve nas je duboko emotivno dirnulo i ohrabrilo da žrtve genocida nikad neće biti zaboravljene. Ovo je i znak poštovanja prema majkama Srebrenice i neizmjerno im hvala - kazala nam je jučer Hajra Ćatić pred put u Novi Pazar.

Inače, plato koji će nositi ime Hatidže Mehmedović bit će izgrađen u krugu Kulturnog centra u Novom Pazaru. Idejno rješenje platoa je već urađeno, a prema planu organizatora ceremonije, otkrivanje ploče s imenom Hatidže Mehmedović pratit će niz kulturnih događaja, kao i obraćanja predstavnica "Srebreničkih majki" i lokalne administracije.

Mnogi građani Novog Pazara, kao i delegacija Grada, s gradonačelnikom Nihatom Biševcem na čelu, ljetos su prisustvovali dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici. Bio je to još jedan izraz poštovanja koji ovaj grad i njihovi predstavnici godinama iskazuju prema žrtvama genocida u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.