SARAJEVO

Stigao i posljednji autobus s migrantima u kasarnu "Ušivak": Osigurana hrana za 270 osoba

A. Durgut

Piše: F. Mu.

25.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U novootvoreni prihvatni centar za migrante "Ušivak" u Hadžićima stigao je i posljednji autobus s migrantima te su tako smještajni kapaciteti ovog centra popunjeni. Trenutno je ovdje smješteno 270 migranata.

Kako su kazali iz IOM-a, sljedeće sedmice će primiti još migranata, odnosno ukupno će ih biti 400.

Prema riječima Adnana Tatarevića iz Udruženja "Pomozi.ba", migrantima je osigurano dovoljno hrane i ostalih životnih potrepština.

- Osigurana su tri obroka dnevno. Jutros na doručku je bilo gotovo 200 migranata, a na večeri očekujemo da će ih biti 270 - kazao je Tatarević.

Inače, mještani s kojima smo razgovarali nemaju ništa protiv toga da se u njihovom naselju smjeste migranti. Istaknuli su da su i oni slično prošli tokom rata te da shvataju sve golgote kroz koje migranti prolaze.

Također, na ulazu u imigracioni centar, ekipa "Avaza" je srela i porodice s djecom, dok su čekali da budu evidentirani priklikom ulaska. Još jednom su naglasili da ne odustaju od odlaska u zemlje EU.

Nadaju se da će im u kampu "Ušivak" biti ugodno te da će imati dovoljno hrane i ostalih potrepština.

Svi migranti koji su od sinoć u kampu kazali su da su zadovoljni smještajem u uvjetima koje imaju, jer su naveli da je mnogo bolje spavati na toplom, nego na otvorenom.

Naša ekipa je, također, primijetila i migrante u Hadžićima koji su izašli iz kampa i prošetali.

Trenutno, ispred imigracionog centra u Hadžićima dvadesetak novih migranata se samoinicijativno javili da prenoće ovdje. Predstavnici IOM-a i OSCE-a te volonteri im traže mjesto. 

U međuvremenu, neki od migranata su nam su se požalili kako više nema dovoljno mjesta da se prime novi i da je velika gužva. Ispred kontejnera gdje se smještaju migranti velike su gužve jer ih volonteri još raspoređuju. Volonteri Udruženja "Pomozi.ba" redovno dovoze hranu.  

Prije ulaska u kamp svi migranti moraju se podvrgnuti medicinskom pregledu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.