ŠOKANTNO

Majstorović za Helezovu glavu nudio 100.000 eura, krivotvorio potpis ministrice Pendeš

Majstorović: Sve radio u svom stanu u Sarajevu

Piše: M. AŠČIĆ

25.10.2018

Zukan Helez, bivši ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH i novoizabrani poslanik u Parlamentu BiH, podnio je još 2012. godine više krivičnih prijava protiv uhapšenog uposlenika ovog ministarstva Dragana Majstorovića, kojeg Tužilaštvo KS sada sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje službene isprave.

Saopćio vozaču

Jedna od prijava odnosila se i na prijetnju smrću koju mu je Majstorović uputio preko vozača, a nakon što je otkriveno da krivotvori potvrde za lažne penzije i invalidnine.

- Mom vozaču rekao je da ću dobiti metak u čelo. To nisam ozbiljno shvatao, jer sam već nekoliko puta takve prijetnje doživio od drugih osoba. Bilo mi je ponuđeno da moju kuću u Bugojnu osigurava policija, ali to sam odbio. Međutim, posljednji događaj me uznemirio, jer sam iz pouzdanog izvora dobio informaciju da Majstorović za moju glavu nudi 100.000 eura - izjavio je tada Helez za naš list.

On je tada Majstorovića i suspendirao s radnog mjesta, ali ga je ministar Salko Bukvarević vratio na posao. U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište po zahtjevu Tužilaštva da uhapšenom Majstoroviću bude određen jednomjesečni pritvor, zbog sumnje da je uzimao novac za izdavanje lažnih uvjerenja o vojnom stažu.

Helez: Podnio prijavu

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te zbog toga što bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo i prikriti dokaze.

Postupajuća tužiteljica Bojana Jolović, obrazlažući prijedlog, iznijela je jučer šokantne informacije. Pojasnila je da je u Majstorovićevom stanu u Sarajevu pronađeno 39 pečata raznih institucija BiH i Hrvatske te da je, osim akata Ministarstva za boračka pitanja, Majstorović krivotvorio i potpis pomoćnika ministra Salke Bukvarevića Martina Frančeševića, ali i ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. On je to tokom ispitivanja u FUP-u i priznao.

Tužiteljica tvrdi da je Majstorović imao uhodan sistem rada u krivotvorenju službenih isprava i da je u njegovom stanu pronađeno na desetine lažnih uvjerenja kako bi određenim osobama omogućio stjecanje prava iz oblasti vojne obaveze.

Arhiva HVO-a

Pronađena je kompletna arhiva HVO-a, ali i pečati Ministarstva obrane Hrvatske, Zavoda za mirovinsko osiguranje - Središnja služba Zagreb, pečati HVO-a Mostar, Čapljina, Gornji Vakuf, pečati općinskog načelnika Čapljine, pečati Federalnog ministarstva odbrane, pečati Vojne pošte tzv. HZHB Mostar, Novi Travnik, Vitez... Tužiteljica je jučer kazala da je protiv Majstorovića proširena istraga na period od 2016. do 2018. godine, s obzirom na dokumentaciju i uvjerenja koji su kod njega pronađeni, ali i zbog činjenice da su kod njega završili pečati državnih institucija. Pronađen je i veći broj bjanko-uvjerenja različitih institucija u BiH.

Uzeo od Bradvice 1.950 maraka 

Jolović je jučer kazala da je Majstorović uzeo od Branimira Bradvice 1.950 KM kako bi mu izdao uvjerenje o vojnom stažu, čime je stekao nezakonitu korist. Bradvici je kazao da je riječ o taksi koja se ne plaća za ovu vrstu usluge, a da je tražio da mu se novac uplati na privatni račun, što je svjedok Tužilaštva KS i uradio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.