SUD BIH

Savić: Žalba Tužilaštva napisana zbrda-zdola

Ometanje rada pravosuđa apsolutno ne postoji kada se krivični postupak vodi u nekoj drugoj državi, tvrdi advokat Crnalić

Radončić: Ukazao na prijetnje smrću koje su dobile sudije u prvostepenom vijeću. S. Saletović

Piše: A. ALJIMI – M. AŠČIĆ

25.10.2018

Tužiteljica Elvira Stanojlović u sedamdesetominutnom čitanju žalbe na prvostepenu oslobađajuću presudu u predmetu „Fahrudin Radončić i drugi“, Apelacionom vijeću koje su činili predsjedavajući Senadin Bektašević te sudije Miloš Babić i Dragan Vukoje nije ponudila nijedan novi argument kojim bi poljuljala odluku prvostepenog vijeća.  

Žalba Tužilaštva svela se na pobijanje vlastitih tvrdnji iz optužnice koja je, prema ocjeni prvostepenih sudija, bila nejasna te ju je bilo nemoguće dokazati.

Držala predavanje iskusnim sudijama 

Tužiteljica je u žalbi 70 minuta isticala definicije krivičnog postupka, iako u Vijeću sjede dva doktora pravnih nauka!

Također, odbrane su tvrdnju iz žalbe Tužilaštva da se Sud nije trebao voditi njihovom završnom riječi koju su iznosili dva dana, ocijenili nesuvislom te da se radi o čistom nezadovoljstvu zbog izgubljenog predmeta koji je očito bio politički montiran.

Tužiteljica Stanojlović, naime, žalila se na procesnu odluku prvostepenog suda da ne dozvoli da kao svjedok bude saslušan Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, iako su ga u istrazi saslušali te je njegov iskaz u Tužilaštvu ocijenjen kao nebitan i nije uvršten u optužnicu.

Ona je, također, tvrdila da je svjedokinja Azra Sarić saslušana prema važećim zakonima BiH, što apsolutno nije tačno prema mišljenju odbrana optuženih.

Tome u prilog ide argument koji je potkrijepljen materijalnim dokazom, a kojim se potvrđuje da je Sud BiH kosovskom pravosuđu pružio samo tehničku podršku pri saslušanju, a da Tužilaštvo i Sud BiH nisu imali čak ni zapisnike s njenim iskazom, niti ih je interesiralo šta je ona govorila putem videolinka.

- Prema mom mišljenju, prvostepeni sud je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH obrazložio uvjerljivost izvedenih dokaza i obrazložio pravilan zaključak da nije počinjeno krivično djelo ometanja rada pravosuđa, a što je bio povod čitavoj ovoj priči. Ometanje rada pravosuđa apsolutno ne postoji kada se krivični postupak vodi u nekoj drugoj državi i kada svjedok daje iskaz po zamolnici neke druge države. Pravosudni organi upetljali su se u političko pitanje, jer BiH nikad nije priznala Kosovo – kazao je Asim Crnalić, šef Radončićevog advokatskog tima.

Žale se što Bakir  nije svjedočio 

On je naveo da nije tačan navod Tužilaštva da je Sarić svjedok u krivičnom postupku koji se vodi po ZKPBiH.

- Kako je moguće voditi dva krivična postupka u dvije države za isti činjenični opis krivičnog djela? Vi ste mudre glave koje ja poštujem, ali kako neko može nebuloznu konstrukciju prezentirati pred ovim sudom i navesti da se radi o svjedoku koji je svjedočio po zakonima BiH – upitao se Crnalić.

Sudu se obratio i Radončić, koji se osvrnuo na tvrdnju iz žalbe Tužilaštva zbog čega Izetbegović nije saslušan kao svjedok.

- Tužilaštvo je samo sebi napravilo kontraargument, jer je uložilo dokumente kako je na sjednici Predsjedništva imenovana ambasadorica. U tim dokumentima, poslovniku i transkriptu sa sjednice Predsjedništva BiH Izetbegović nigdje ne spominje Radončića ili SBB, niti je bio predložen koalicijski prijedlog koji je bio obavezan za državni nivo funkcija. Razlog zbog čega smo odustali i od Čovića jeste da skratimo postupak, jer već tada održano 70 ročišta. Nisam imao motiva da vršim bilo kakav pritisak na gospođicu Azru Sarić, niti razloga da uradim bilo šta. Činjenica da je Sud na Kosovu pravosnažno oslobodio Nasera Keljmendija govori u prilog tome. U sudnici je na pitanje mojih branilaca precizno odgovorila sa „ne“ da li sam na nju vršio pritisak. Ona je ta koja je imala korist, jer je noć prije prijave izvršila invazivnu hiruršku intervenciju nakon koje je pacijent podlegao. Kao civil je u Kliničkom centru nezakonito radila i kao takva je bila pogodna za manipulacije. Tužilaštvo je uložilo i spisak specijalizanata KCUS-a, a njenog imena nema tu, a radila je intervencije mimo zakona, odnosno nakon 16 sati bez prisustva specijaliste – rekao je Radončić te dodao:

Brutalno prekršena  presumpcija nevinosti 

- Za tvrdnju Tužilaštva da sam znao da je protiv mene otvoren postupak govori pisani akt tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića da se ne vodi istraga, tako da nisam mogao znati da li je protiv mene otvorena istraga. Da li je ikad u praksi zabilježeno da glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, direktor SIPA-e Perica Stanić i Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, imaju zajedničku konferenciju za štampu, time je ustvari došlo do teškog kršenja moje presumpcije nevinosti. U ovom predmetu protiv mene u Tužilaštvu BiH odlukom v. d. glavne tužiteljice sklonjen je tužilac kojem neću spominjati ime, a koji je tendenciozno vodio istragu. Kada je u pitanju pravna sigurnost, želim da podsjetim da je kompletno prvostepeno vijeće nedavno dobilo prijetnje smrću s radikalnim islamističkim sadržajem. Prijetnje su dobijali i moji advokati. Iz mog ugla gledanja, ovo je jedna politički motivirana optužnica – pojasnio je Radončić. 

Tatjana Savić, advokatica Bakira Dautbašića, ustvrdila je da je žalba Tužilaštva napisana zbrda-zdola te da je tu bilo zaista teško pronaći konkretne žalbene navode na koje bi se moglo odgovarati.  

- Tužilaštvo se žalilo na procesne odluke. Recimo, da je vještačenje mobitela Azre Sarić proglašeno zakonitim, to bi bila poslastica za odbrane. Tužilaštvo u žalbi kaže da su razgovori koje smo u sudnici slušali više od godinu nerelevantni. Pa nakon izvođenja stotina dokaza ja ne znam šta je Zijad Hadžijahić radio u Ambasadi SAD. Mogao je biti čistačica, portir, mogao je biti i ambasador – ustvrdila je Savić.

Dautbašić se, također, obratio sudijama.

- Tri godine slušamo insinuacije bivšeg tužioca, koji sada sjedi na optuženičkoj klupi, a sada iste stvari slušamo i od njegove nasljednice – kaže Dautbašić.

Mirna Delalić, advokatica Bilsene Šahman, u odgovoru na žalbu Tužilaštva navela je da ne postoje ni relativno bitne povrede u prvostepenom postupku.

- Iznosili su dva dana završne riječi, da bi u žalbi kazali da se prvostepeno vijeće nije trebalo voditi njima. Svaka izjava Azre Sarić bila je kontradiktorna. Zašto vam Tužilaštvo nije kazalo da je bila u njihovim prostorijama svaki put kada je dolazila na ročište? Jasno je šta se dogodilo, jer Dubravku Čampari nije bilo bitno šta je Sarić govorila pred sudom na Kosovu, niti su imali zapisnik s njenog saslušanja na Kosovu – pojasnila je Delalić.

Mulalić: Nema nijednog dokaza da je neko utjecao na imenovanje ambasadorice  

Nermin Mulalić, branilac Zijada Hadžijahića, kazao je da Tužilaštvo, što je jasno iz žalbe, ne razumije osnovne postulate krivičnog postupka.

- Teret dokazivanja krivice je na Tužilaštvu, a oni zapravo lutaju još od prve i izmijenjene optužnice, a to lutanje vidi se i u žalbi. Ovdje je vrlo jasno da ne postoji nijedan dokaz da je iko utjecao na odluku Predsjedništva BiH na imenovanje ambasadorice u Sloveniji – rekao je Mulalić.

Hadžijahić: Ne znam zašto sjedim u sudnici dvije i po godine  

Optuženi Hadžijahić prvi put se obratio sudu za sve vrijeme trajanje ovog postupka.

- Šta da kažem, ostat će jedna gorčina u mom životu. Ne znam zašto ovdje sjedim dvije i po godine – kazao je ogorčeni Hadžijahić, koji je zbog ovog procesa izgubio i posao.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.