SARAJEVO

Zatraženo slanje dodatnog broja policajaca na istočnu granicu BiH

Zaustavljanje migrantskih tokova treba tražiti na nivou EU, s obzirom na to da migranti dolaze preko teritorije EU, odnosno Grčke i Bugarske, a njihovo krajnje odredište su zemlje zapadne Evrope

Srna

Srna

25.10.2018

Operativni štab za pitanje migracija u BiH zatražio je danas od sigurnosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi najveći broj ilegalnih migranata, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao Operativnom štabom, rekao je da je zaštita granice prioritet.

Članovi Operativnog štaba na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su aktuelnu migrantsku i sigurnosnu situaciju te hitne mjere koje će biti poduzimane u narednom periodu da bi bio smanjen priliv ilegalnih migranata i uspostavljena bolja kontrola nad migrantima koji već borave u BiH.

Na sastanku je rečeno da je u novootvoreni Prihvatni centar "Ušivak" kod Sarajeva već smješteno 370 migranata, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike "Bira" u Bihaću.

Razgovarano je i o načinu kontrole migranata koji se nalaze u BiH da bi bio smanjen pritisak na Unsko-sanski kanton.

Današnjem sastanku prisustvovali su i policijski komesari iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona Mujo Koričić i Mevludin Halilović, koji su upoznali prisutne o sigurnosnoj situaciji na području ovih kantona, a razgovarano je i o zajedničkim mjerama koje će biti poduzete u narednom periodu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je da rješenje problema i zaustavljanje migrantskih tokova treba tražiti na nivou EU, s obzirom na to da migranti dolaze preko teritorija EU, odnosno Grčke i Bugarske, a njihovo krajnje odredište su zemlje zapadne Evrope. 

Mektić je tokom sastanka s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom naglasio da problem predstavlja propusnost i nepoštivanje sporazuma o readmisiji zemalja na migrantskoj ruti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o sigurnosnoj situaciji i saradnji između dvije zemlje, posebno kada je riječ o rješavanje migrantske situacije.

Mektić je Del Vechija upoznao s mjerama koje poduzimaju institucije i policijske agencije u BiH da bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata.

Ministar sigurnosti BiH je jučer o ovom pitanju razgovarao telefonom i s ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.