IZBORI 2018.

EU parlamentarci iz Hrvatske poslali pismo zbog izbora u BiH

Kako se navodi u pismu, hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH izabran je većinom glasova Bošnjaka, dok je većina Hrvata glasala za drugog kandidata

Večernji list

25.10.2018

Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu uputili su zajedničko pismo predsjednicima Evropskog parlamenta, Evropskog vijeća i Evropske komisije Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku i Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker), a povod je ishod općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u pismu, hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH izabran je većinom glasova Bošnjaka, dok je većina Hrvata glasala za drugog kandidata.


- Mi, potpisani članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske, želimo ovom prilikom izraziti zabrinutost rezultatom proteklih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se sad desilo već treći put - piše na početku pisma.

Potpisnici ovog pisma su Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko.

- Čvrsto vjerujemo da takav rezultat ne doprinosi stabilnosti u i funcionalnosti Bosne i Hercegovine kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i ostalih, kao što je predviđeno dejtonskim i pariskim pregovorima - piše u pismu.

Zbog toga što Hrvatska ima najdužu granicu s BiH, hrvatski članovi Evropskog parlamenta zahtijevaju "budnost i pažnju prema tome kako ova dešavanja mogu utjecati na stabilnost Bosne i Hercegovine i šire regije, bilateralnih odnosa s Hrvatskom, regionalne saradnje i evropskih ambicija Bosne i Hercegovine”.

Oni očekuju “opsežnu diskusiju o postizbornoj situaciji”.

- Krajnje je vrijeme da sve institucije Evropske unije i države članice razumiju i prihvate činjenicu da je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda obaveza, ne samo zbog toga što je tako određeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, nego i zato sto je to koncept koji garantira dugoročnu stabilnost i prosperitet Bosne I Hercegovine. Nadamo se da će drugi sudionici razmotriti ovaj poziv na razum, kao i ranije pozive od strane Evropskog parlamenta, uključujući posljednju 2017 Rezoluciju o Bosni i Hercegovini o presudnoj vrijednosti osiguravanja legitimnog predstavljanja za funkcionalnu demokratiju - naveli su u pismu.

Zaključuju da naša zemlja može prevazići postojeće poteškoće jedino ako sva tri konstitutivna naroda mogu skupa da osiguraju da svaki od njih ima jednakopravan i ujedinjujući udio u njihovoj zemlji.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.