CIKBIH

Odbijeni svi zahtjevi za ponovno brojanje listića izuzev nekoliko koji se odnose na unutarstranačke liste

Iz Centralne izborne komisije BiH saopćili su da su primili oko 100 podnesaka

FENA

S. DEGIRMENDŽIĆ

26.10.2018

Sinoć u ponoć istekao je zakonom propisan rok od tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

Međutim, „Avaz“ saznaje da nije uvažen nijedan zahtjev za kompletno ponovno brojanje, nego se s pojedinih biračkih mjesta samo broje glasovi unutar jedne stranke ili jedne liste. To znači da ni s jednog biračkog mjesta primjerice neće biti brojani svi glasovi ponovo, nego će samo biti izbrojani listići one stranke koja je podnijela zahtjev za ponovno brojanje na tom mjestu.  

Inače, sada svi oni čiji su zahtjevi odbijeni imaju pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH na odluku CIK-a.

Iz Centralne izborne komisije BiH saopćili su da su primili oko 100 podnesaka, među kojima su bile i tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata. Njih će, zajedno s izjašnjenjem, CIKBiH dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH. Podnesci u kojima se od CIK-a zahtijeva poništenje izbora su odbačeni kao nedopušteni.

Iz Komisije su naveli da je značajan broj zahtjeva za ponovno brojanje odbačen jer su podnešeni od neovlaštene osobe.

- Neki zahtjevi su odbijeni kao neosnovani jer su navodi u zahtjevu proizvoljni i paušalni i ne upućuju na konkretnu činjenicu - naveli su iz CIK-a te dodali da zahtjevi koji su „prema ocjeni Centralne izborne komisije BiH ispunili uvjete propisane zakonom su uvaženi i u tim slučajevima naređeno je ponovno brojanje glasačkih listića.“

Tako je Centralna izborna komisija BiH naredila Glavnom centru za brojanje da izvrši ponovno brojanje glasačkih listića sa 84 biračka mjesta iz 15 općina ili gradova za pojedine izborne nivoe i to za neke izborne nivoe po političkim subjektima i kandidatima, a za neke izborne nivoe po kandidatima unutar liste određenog političkog subjekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.