KRVAVE DIPLOMATSKE IGRE

Zašto Erdoan ne popušta s rafalnom paljbom po Saudijskoj Arabiji

U istinu da će razotkriti sve detalje brutalnog ubistva Džemala Kašogija kune se čovjek čije službe po svijetu kidnapiraju građane i ilegalno ih dovode u turske kazamate!?

Erdoan s vlastima Katara gaji duboke prijateljske veze: Koristi svaku priliku za pozdrav simbolom Muslimanskog bratstva (Foto: AFP)

Piše: Sead Numanović

28.10.2018

Prije dvije godine ruske obavještajne strukture pripremale su državni udar u Crnoj Gori. Plan im je bio da na dan izbora, pošto su znali da će Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića opet pobijediti, organiziraju demonstracije i da u tom metežu ubiju Đukanovića.

Prva reakcija

Naum je osujećen, dio zavjerenika uhapšen i sudi im se, a dio se nalazi u Srbiji i Rusiji, van dometa crnogorskog pravosuđa.

U prvoj reakciji na informacije o osujećenom državnom udaru, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić burno je reagirao i osuo neselektivnu paljbu po zvaničnoj Podgorici. A onda se nekoliko dana kasnije oglasio i objavio da je srbijanska obavještajna služba (BIA) dojavila Crnogorcima kakvo se zlo sprema.

Šta se desilo za (uobičajeni) salto mortale Aleksandra Vučića?

Crnogorske su vlasti na ruke predsjednika Srbije dostavile kompletnu dokumentaciju. Autor najvećeg dijela dokumentacije bila je upravo BIA. I neupućeni su mogli vidjeti da su na svakom dokumentu koji je poslala Podgorica stajali datum i tačno vrijeme dešavanja. Papiri su pokazali da je BIA znala za svaki korak zavjerenika mjesecima unaprijed.

U dokumentima koje je Vučić dobio bio je i snimak razgovora dvojice zavjerenika, visokopozicioniranih u planu državnog prevrata u Crnoj Gori. Jedan od aktera drugome kaže:



Kašogi: Monstruozno ubijen

- Sada ćemo završiti s ovim ovdje (ubiti Đukanovića), a onda ćemo isto tako završiti i s onim našim gore.

Vučić je, dakle, bio sljedeća meta ruskih zavjerenika!

Nečem sličnom, izgleda, svjedočimo sada u Turskoj.

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) ne smiruje se u pravdoljubivom nastojanju da se rasvijetle svi detalji brutalnog i okrutnog ubistva saudijskog novinara i saradnika lista „The Washington Post“ Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Svakodnevno se objavljuju nova šokantna otkrića o tome kako je novinar namamljen u konzulat Saudijske Arabije i živ raskomadan.

Živi bili pa vidjeli, ali potpisnik ovih redova ne može se oteti dojmu da su turske vlasti znale šta se sprema.

 Portparol tužilaštva

Sada Erdoan ne popušta s baražnom paljbom po Saudijskoj Arabiji. Šef jedne moćne evropske države sveo se na poziciju portparola ili tužioca koji istražuje. Zna sve, usta su mu puna pravde i prijeti da se neće smiriti dok se ne otkrije cijela istina.

I to govori čovjek čiji agenti po svijetu kidnapiraju ljude i dovode ih u turske kazamate!? Govori predsjednik države koja je iza rešetaka stavila stotine novinara čija je jedina „krivica“ što mu se ne klanjaju?!

Istinu traži neko ko u kazamatima drži vojnike izvedene na ulice u neuspjelom državnom udaru, dok generali koji stoje iza toga i dalje uživaju blagodati svoje pozicije!?

Nešto se ne uklapa.

Ubistvo Kašogija je za svaku osudu. Nema dovoljno pravde na ovom svijetu kojom bi se kaznili nalogodavci i izvršioci tog monstruoznog čina.

Isto tako, nema dovoljno pravde na ovom svijetu kojom bi se kaznila nastojanja da neko iskoristi taj gnusni događaj i okoristi se na račun njega.

A izgleda da Erdoan radi upravo to!

S jedne strane, ubistvo Kašogija koristi da se Saudijskoj Arabiji osveti zbog udara na Katar, koji je sada utočište Muslimanskog bratstva. Erdoan s vlastima Katara, a pogotovo s Bratstvom, gaji duboke prijateljske veze.

To pokazuje i tako što koristi svaku priliku da ljude pozdravi simbolom te organizacije. A simbol su četiri prsta podignuta uzrak, dok je palac savijen.

Saudijska Arabija je na čelu arapske koalicije koja je uvela oštre sankcije Kataru. Bratstvo je, nakon progona iz Egipta, našlo utočište u Kataru i sada dobilo svojih pet minuta da Rijadu vrati milo za drago!

Erdoan, kao najjači eksponent Bratstva, je idealan medij. Njegova Stranka pravde i razvoja je politička kičma ove organizacije.

Pohvale profesionalcima


Mora se odati priznanje turskim istražnim organima da su dobrano razotkrili sva potonja dešavanja, nakon ulaska Kašogija u konzulat. Sve jeste urađeno maksimalno profesionalno, iako uz striktnu kontrolu.

Jedino što se ne uklapa u cijelu priču, ako je Turska, kako i sam Erdoan kaže, znala bezmalo sve, kako se moglo desiti da saudijski konzul nestane?

Helem, Erdoan je danas na vrhuncu. Svi čekaju šta će on reći.

Ali, on ima svoj plan i svoje motive. Raskomadani novinar je samo poluga da se zamišljeno ostvari.

Zasluženim batinanjem Rijada ispunjava i zadatak kao odani član Muslimanskog bratstva.

No, nije samo to.

Turska je u sve dubljoj ekonomskoj krizi. Zna se ko je kriv za nju – Erdoan! Isto tako se zna da, kao najtipičniji autoritarista, nikada to neće priznati. Uvijek su svi drugi krivi. I uvijek je on meta, a njegova zemlja žrtva okrutne, pokvarene, podle zavjere.

Zvuči poznato, zar ne?

Ratni zločini u Jemenu

Saudijsku Arabiju pogađa jedna od žešćih političkih kriza.

Nije samo pod rastućim pritiskom zbog ubistva Kašogija već i masovnih ratnih zločina koje čini u Jemenu.

No, Saudijska Arabija je i veoma bogata zemlja. Kao takva interesantna je ne samo Erdoanu.

Stoga, neka ostane zapisano, da se ne biste iznenadili, vrijeme čini svoje. Okrutno ubijeni Kašogi će otići u historiju. Sjećat će ga se porodica, prijatelji, novinarska zajednica.

A mi ćemo postepeno čitati o tome koji su sve dilovi napravljeni kako bi se stvari zataškale.

Moguće je čak da i Erdoan pohapsi neke ljude u sistemu „jer su zakazali“ i „nisu reagirali na vrijeme“ kako bi se osujetio plan ubistva Kašogija. A, ustvari, riješit će se još nekih iz rastućeg broja neistomišljenika koji ga okružuju.

Opet i opet, živi bili pa vidjeli.


Podrška dogovora Srba i Albanaca

- Predsjednik Erdoan poručio je da će podržati svaki dogovor koji postignu Srbi i Albanci – saopćeno je nedavno iz ureda predsjednika Srbije Vučića.

Navedeno je i da će Vučić otvoriti treći aerodrom u Istanbulu. To će se desiti 29. oktobra tokom boravka predsjednika Srbije u službenoj posjeti Turskoj, gdje će prisustvovati svečanosti obilježavanja Dana Republike Turske.

- Predsjednik Vučić i predsjednik Erdoan su se saglasili da su bilateralni odnosi Srbije i Turske u stalnom usponu, jer je politički dijalog intenzivan, a ekonomska saradnja sve obimnija – stoji u saopćenju iz Beograda.

Od Katara na poklon – avion!

Turski mediji nedavno su objavili i da je Erdoan na poklon od katarskih vlasti dobio i jedan „skromni“ dar.

Riječ je o luksuznom avionu. Objavljeno je i da letjelica vrijedi 360 miliona eura i da je posljednje čudo tehnike, dizajna i udobnosti.



Erdoan je danas na vrhuncu. Svi čekaju šta će on reći. Ali, on ima svoj plan i svoje motive. Raskomadani novinar je samo poluga da se zamišljeno ostvari.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.