IZBORI 2018. Teške povrede Izbornog zakona

Pet stranaka traži ponavljanje izbora u sarajevskoj općini Novi Grad

Zahtjev su uputili Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Narod i pravda

Avaz.ba
27.10.2018 10:56

Općina Novi Grad Sarajevo

Pet političkih stranaka predalo je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za poništavanje i ponavljanje izbora u općini Novi Grad Sarajevo.

Zahtjev su uputili Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Narod i pravda.

Iz ovih stranaka navode da je na dan izbora, kao i u danima koji su neposredno prethodili danu održavanja izbora, došlo do teških povreda Izbornog zakona na biračkim mjestima.

U zahtjevima koje su uputili SDP, SBB, NS, NBL i NiP navodi se kako je upitna ispravnost 250.028 glasačkih listića. Također, ističe se činjenica da je u ovoj izbornoj jedinici na izbore izašao približno 62.571 birač te da nedvojbeno razlika rezultata u ovoj općini može dovesti do značajnih promjena u ishodu izbora na svim nivoima.  

- Predočeni dokazi ukazuju na političku i stranačku kontrolu Općinske izborne komisije, odnosno onemogućena je njihova nezavisnost i nepristrasnost. Nadalje, pošto Općinska izborna komisija imenuje biračke odbore, iz priloženih dokaza je očito da se u biračkim odborima nalazilo više stotina članova koji su trebali biti prisutni kao nezavisni predstavnici OIK-a, a imenovani su pod politički i stranačkim diktatom čime je u potpunosti narušen princip nezavisnosti i nepristrasnosti, odnosno čime je prekršen Izborni zakon - naveli su iz SDP-a BiH.

Na osnovu svega jasno je da je imenovanjem od 500 do 600 podobnih osoba u tačno određene biračke odbore izvršen presudni utjecaj na kontrolu izbornog procesa od Stranke demokratske akcije (SDA), koja je nedvojbeno ovakvim postupanjem stekla nedopustivu i nezakonitu kontrolu na biračkim mjestima.  

- Pet stranaka tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti da CIK primijeni član 2.10 Izbornog zakona, te da donese odluku kojom se poništavaju izbori na svim biračkim mjestima u izbornoj jedinici općina Novi Grad Sarajevo, a na temelju čega će se, u skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona, donijeti odluka o raspisivanju ponovnih izbora na predmetnim biračkim mjestima za sve nivoe vlasti. NS, NiP, SBB, NBL i SDP također traže od CIK-a da na temelju Izbornog zakona raspusti Općinsku izbornu komisiju Novi Grad te ponovno provede izborni proces uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora koje je OIK predložio i imenovao - istakli su iz SDP-a.

NA VRH