REGION Hrvatski premijer

Plenković: Na izborima u BiH izigrani smisao i duh Dejtona

Dragan Čović je dobio 80 posto glasova Hrvata, a nedostajalo mu je 70.000 glasova da dostigne Željka Komšića

Srna
28.10.2018 14:16

Plenković: Nije došlo do izbora legitimnog predstavnika

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da da je na proteklim izborima u BiH izigran smisao i duh Dejtonskog sporazuma kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH na prostoru Federacije BiH.

- Nije došlo do izbora legitimnog predstavnika, dakle predstavnika za kojeg bi glasala većina hrvatskog naroda u BiH, naprotiv. Dragan Čović je dobio 80 posto glasova Hrvata, a nedostajalo mu je 70.000 glasova da dostigne Željka Komšića. To je poruka Hrvatima u BiH, koju oni ne mogu nikako iščitati kao pozitivnu od većinskog bošnjačkog naroda - rekao je Plenković.

On kaže da je šefovima država i vlada Evropske unije temeljno objasnio ovu poruku izigravanja duha Dejtona te da je većina njih shvatila o čemu je riječ.

- Zato je i uslijedila podrška, odnosno razumijevanje bugarskog premijera Bojka Borisova, mađarskog premijera Viktora Orbana, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, španskog premijera Pedra Sančeza, dok je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini, također, uvažila argumentaciju - rekao je Plenković za "Slobodnu Dalmaciju".

On kaže da je dogovoreno da se rasprava o rezultatima izbora u BiH stavi na dnevni red sjednice ministara vanjskih poslova EU i da se detaljno vidi kako riješiti pitanje pravednog izbornog zakona čije bi provođenje u skladu s presudom Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" onemogućila ovakve scenarije.

- Smatram da bi to bilo u interesu cijele BiH, a ne, kako se to nastoji prikazati, u interesu jedne stranke ili jednog naroda. To je u korist dugoročne stabilnosti BiH i dobrih odnosa među svim njenim konstitutivnim narodima, koji i stvarno trebaju biti ravnopravni u institucijama - poručio je Plenković.

On ističe da je Hrvatska potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i najzainteresiranija zemlja za evropsku budućnost BiH, ali i za ravnopravnost Hrvata u BiH.

- Mi smo prije dvije godine bili toliko angažirani u političko-diplomatskoj ofanzivi da se podnese zahtjev za članstvo BiH u EU da smo tada u Evropskom parlamentu dali solidan doprinos lobističkom naporu i pomogli BiH puno više nego neke države članice. Nisu svi tada na to blagonaklono gledali. Evropski put ključan je za nastavak reformi i kvalitetniji život svih ljudi u BiH - rekao je Plenković.

NA VRH