VELIKA KLADUŠA

Protesti građana na GP Maljevac: Otvorite prijelaz, poštujte naša prava, ne sporeći ni prava migranata

Štete koje trpe privrednici tek će se osjetiti u predstojećem razdoblju i zato će se oni nastaviti zalagati za otvaranje Graničnog prijelaza svim zakonom dozvoljenim sredstvima

S. Tulić

S. Tulić

28.10.2018

Na gradskom trgu ispred robne kuće "Agrokomerc" u Velikoj Kladuši, kako je i najavljeno iz Udruženja poduzetnika ove općine, na mirnim protestima okupilo se više stotina građana, radnika i poduzetnika Velike Kladuše.

Glavni cilj ovih protesta i zahtjev koji upućuju nadležnim institucijama je deblokada graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac te poštivanje prava građana Velike Kladuše.

Predsjednik Udruženja Ibrahim Đedović je u izjavi za radio Velika Kladuša kazao kako je njihov jedini zahtjev da se granični prijelaz Maljevac deblokira, kako bi se mogli vratiti normalnom životu, a da nadležni dalje rješavaju probleme migranata. 

– Ugroženi su i naši životi i naša privreda - kaže Đedović. 

Štete koje trpe privrednici tek će se osjetiti u predstojećem razdoblju i zato će se oni nastaviti zalagati za otvaranje graničnog prijelaza svim zakonom dozvoljenim sredstvima. On je podsjetio da su predstavnici privrednika dan prije razgovarali s migrantima. Spremni su im, kaže, pružiti pomoć, nudili su im smještaj i materijalnu pomoć, ali su migranti odlučni u namjeri da do daljnjeg ostanu na graničnom prijelazu Maljevac. 

Građani i radnici Velike Kladuše podržali su mirne proteste i učestvovali u protestnoj šetnji. I oni traže poštovanje njihovih prava, ne sporeći ni potrebu poštovanja ljudskih prava migranata. Protest je najavljen Graničnoj policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Granična policija BiH uputila je zvanične dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova USK i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), od kojih traže da se izjasne kako se migranti s graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac mogu izmjestiti i gdje, no odgovora još nema. 

Nakon ovih mirnih protesta, Udruženje poduzetnika će sačekati reakciju odgovornih, a nakon toga će donijeti odluku o daljnjim koracima. Granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac i dalje je blokiran za saobraćaj, a više od stotinu migranata smještenih u neposrednoj blizini prijelaza odbija napustiti to mjesto. Hrvatska granična policija odlučna je da ne otvori ovaj prijelaz u promet dok se svi migranti ne povuku s granice, a Granična policija BiH smatra da nema prepreka da se prijelaz otvori. 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.