IZVJEŠTAJI

CIA ažurirala podatke o Bosni i Hercegovini: Nezaposlenost, korupcija i pad nataliteta

Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih, pa smo po broju rođenja na 211. mjestu

Printscreen

Avaz.ba

29.10.2018

Centralna obavještajna agencija (CIA) ažurirala je podatke o Bosni i Hercegovini na svojoj Factbook stranici. Ponovo su istakli problem nezaposlenosti, slabe ekonomije i negativne stope nataliteta. Također, i dalje stoji da je BiH "raj za prijevoz droga".

Prema novim podacima, u bh. gradovima živi 48,2 posto populacije, dok je u glavnom gradu 343.000 stanovnika. Najnaseljenija područja su na sjeveru i u centralnim područjima zemlje.

Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih, pa smo po broju rođenja na 211. mjestu. Sve zemlje regije, osim Slovenije, nalaze se ispred BiH.

Kada su u pitanju ekonomski podaci, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i i u društvu smo s Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trindadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP od naše zemlje. Inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 posto, dok je povećan i iznos zaduženja građana u komercijalnim bankama. Imamo 1,3 miliona radno sposobnih stanovnika, ali je stopa nezaposlenosti 20,5 posto. Ta stopa je mnogo viša kada je u pitanju nezaposlenost mladih te smo još na prvom mjestu.

U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za prijevoz heroina u zapadnu Evropu te da smo i dalje izuzetno osjetljiva zemlja kada je u pitanju pranje novca zbog neregulirane ekonomije bazirane na kešu, slabo pravosuđe i korupcija.

Kada je riječ o međunarodnim sporovima, CIA ističe da imamo neriješenu granicu sa Srbijom na rijeci Drini.

Cijeli izvještaj o našoj zemlji pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.