SARAJEVO Povodom napada na sinagogu

Reisu-l-ulema uputio saučešće Jevrejskoj zajednici u Americi

Pismo upućeno rabinu Arturu Šajneru

MINA
29.10.2018 12:02

Foto: Arhiv

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pismo saučešća Jevrejskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Država i američkom narodu povodom stravičnog napada na sinagogu Drvo života u Pitsburgu.

Pismo saučešća reisu-l-ulema uputio je rabinu Arturu Šajneru (Arthur Schneier), dugogodišnjem velikom rabinu sinagoge Park East u Njujorku i utemeljitelju fondacije ''Appeal of Conscience''.

U pismu se kaže:

Vaša eminencijo, rabine Arturu Šajneru,

U ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u moje lično ime, molim Vas, primite moje najiskrenije izraze saučešća žrtvama stravičnog napada na sinagogu Drvo života u Pitsburgu i Jevrejsku zajednicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Naše misli i molitve su sa žrtvama, njihovim porodicama, čitavom Jevrejskom zajednicom i našim prijateljima u Sjedinjenim Državama.

Nadamo se skorom oporavku ranjenih žrtava koji su na liječenju.

Ovaj stravični napad još je jedan dokaz opasnosti antisemitizma, islamofobije, rasizma, netrpeljivosti, diskriminacije, ksenofobije i drugih oblika mržnje s kojima se susrećemo u današnjem svijetu. Tim zlima se moramo zajednički suprotstaviti ma gdje se pojavili.

Dragi prijatelju,

Mi smo uz vas u vašoj tuzi i u izgradnji puta u budućnost koja počiva na jedinstvu, pravdi i miru. Vi ste uvijek bili uz naš narod u našoj žalosti i zato bismo voljeli da možemo uraditi bilo šta kako bismo umanjili vašu bol. Ono što možemo jeste reći vam da niste sami u svojoj žalosti. Želimo da znate da se i naša srca slamaju zbog žrtava, njihovih porodica i čitave Jevrejske zajednice.

 
NA VRH