ROČIŠTA

Slučaj "Zijad Nanić i ostali": Nije imao nadležnosti za kažnjavanje vojnih policajaca

Nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč”

BIRN

29.10.2018

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je pomoćnik komandanta brigade za sigurnost bio optuženi Zijad Nanić i da on nije imao nadležnosti da kazni nekoga od vojnih policajaca.  

Nurija Bajraktarević je ispričao da je obavljao dužnost pomoćnika komandanta 505. brigade za pravne poslove, a da je pomoćnik za sigurnost bio Zijad Nanić.

Prema njegovim riječima, svi pomoćnici su komandantu brigade podnosili izvještaj, a u slučaju da bi saznali da je počinjeno neko krivično djelo, to su morali i da prijave.  

- Ako je neko od Vojne policije počinio krivično djelo nad zatvorenicima, dužnost pomoćnika za sigurnost je da podnese izvještaj komandantu, a onda bi on meni naredio da ja sačinim krivičnu prijavu. Pomoćnik za sigurnost nije mogao da kazni nekoga -  rekao je Bajraktarević.

Svjedok je kazao da nije podnio nijednu prijavu za ratni zločin počinjen nad zatvorenicima, kao i to da su i ratni zarobljenici i dezerteri imali ista prava.  

Dodao je da su često vojni policajci bili angažirani na obezbjeđenju komandanta, a da su se komandiri Vojne policije mijenjali zbog pogibija, jer su išli u borbena dejstva.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu u periodu od novembra 1994. do avgusta 1995. godine, sudi se Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću, Samiru i Huseinu Isakoviću te Mehmedu Aleševiću.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za sigurnost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije, a Alešević referent u vodu Vojne policije.

U pročitanom iskazu svjedok Hamdija Mustafić je posvjedočio da je jedno vrijeme bio zamjenik komandanta brigade Nanića, koji mu nije dao da se miješa u rad Vojne policije.

- Ja sam digao ruke od Vojne policije. Kada sam došao, htio sam da oni budu ogledalo brigade, ali se Izet Nanić usprotivio. Rekao mi je da se ne miješam i da mu je pomoćnik za sigurnost stručni organ -  kazao je Mustafić i dodao da je pomoćnik za sigurnost bio Zijad Nanić.

Prema njegovim riječima, Zijad Nanić je sa svojim operativcima bio zadužen za smještaj zatvorenika, kao i za njihovu ishranu, koja je bila ista kao i za sve pripadnike 505. brigade.

Suđenje će se nastaviti 12. novembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.