IZBORI 2018.

Zoran Mikulić izgubio mandat, Lana Prlić ostala bez kompenzacijskog, ali ulazi direktno u Parlament FBiH

Umjesto Mikulića s liste Socijaldemokratske partije, mandat će dobiti Mile Atlagić

Ilustracija

S.DEGIRMENDŽIĆ

29.10.2018

Ponovnim brojanjem glasova na 93 biračka mjesta u 20 općina i gradova u BiH s izbora održanih 7. oktobra ove godine došlo je do promjena utvrđenih rezultata izbora na 15 biračkih mjesta, saznaje "Dnevni avaz".

Do promjene je došlo u vezi s mandatima unutar određenih političkih partija ili redoslijeda kandidata na listama.

Tako je, prema našim saznanjima, kandidat SDP-a Zoran Mikulić izgubio direktni mandat za Parlament FBiH, a nakon ponovnog brojanja taj mandat je dobio Mile Atlagić. Također, Lana Prlić iz iste stranke izgubila je kompenzacijski mandat, ali je nakon ponovnog brojanja glasova utvrđeno da ih ima dovoljan broj za direktan ulazak u Parlament FBiH.

Do promjena je došlo i u Hrvatskoj Republikanskoj stranci na čijoj je listi nakon ponovnog brojanja Antonija Božić izgubila mandat, a osvojio ga je Mirko Jelić.

U Livanjskom kantonu, nakon ponovnog brojanja, s liste NSRzB mandat je izgubio Milan Balaban, a dobio ga je Josip Tomić.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde s liste SDA mandat je nakon ponovnog brojanja glasova izgubio Adis Agović, a dobila ga je Alma Delizaimović.

Inače, ponovno brojanje glasova, ali samo unutar stranačkih lista još nije okončano. U toku je i rješavanje žalbi koje su političke stranke ili posmatrači te građani uputili na odluke o odbijanju njihovih zahtjeva u Centralnoj izbornoj komisiji.

Apelacionom odjelu Suda BiH CIK je, zajedno sa svojim izjašnjenjem, uputio 13 žalbi stranaka koje su tražile da se izbori na određenim biračkim mjestima, odnosno u izbornim jedinicama ponište, te da se organizira novo brojanje. Podsjećamo, CIK nije uvažio nijedan zahtjev za ponovno kompletno brojanje glasova s određenog biračkog mjesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.