SUSRETI Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Adil Osmanović: Veliki broj građana odriče se bh. državljanstva i uzima njemačko

Izrazili su spremnost za blisku saradnju i u ostalim oblastima

Fena
29.10.2018 16:50

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s novoimenovanim konzulom u Štutgartu Beganom Muhićem o saradnji u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova. 

- Nama je posebno značajan problem velikog broja građana koji se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine i uzimaju njemačko državljanstvo. Svjesni smo činjenice da njemački ustav ne dozvoljava potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali treba sagledati mogućnosti da se broj onih koji se odriču državljanstva smanji - rekao je ministar Osmanović. 

Na sastanku je konstatirano da u Njemačkoj živi oko 250.000 državljana BiH, od čega oko 70.000 koristi usluge konzulata u Štutgartu. Imajući u vidu tako veliki broj iseljenika, navedeno je da posebnu pažnju treba obratiti na obrazovanje djece i rad dopunskih škola.

- Trenutno u Njemačkoj djeluje 50 dopunskih škola za djecu naših iseljenika. Rad tih škola u velikoj mjeri bi olakšalo institucionalno povezivanje s obrazovnim vlastima u BiH - rekao je Muhić.

Osmanović i Muhić izrazili su spremnost za blisku saradnju i u ostalim oblastima u nadležnosti Ministarstva, saopćeno je iz te institucije.

NA VRH