SUD BIH

Nastavljeno suđenje Mihajloviću: Kako je nestalo 50.000 KM oduzetih od Milorada Milakovića

Saslušani svjedoci, inače uposlenici Suda BiH, potvrdili su danas na upit Tužilaštva da novac koji je privremeno oduzet od Milakovića nikada nije došao u Sud BiH

S. Saletović

M. AŠČIĆ

30.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Saslušanjem nova dva svjedoka optužbe Amira Pjane i Danijele Novak jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Boži Mahajloviću, suspendiranom i teško kompromitiranom državnom tužiocu kojeg Tužilaštvo BiH u aferi "Nestali novac" sumnjiči za nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo Mihajlovića u dvije optužnice tereti da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom, zbog čega je nestalo oko 225.000 KM iz predmeta koje je dužio kao tadašnji šef POOK-a.

Saslušani svjedoci, inače uposlenici Suda BiH, potvrdili su danas na upit Tužilaštva da novac koji je privremeno oduzet od Milakovića nikada nije došao u Sud BiH.

Prvi svjedok Tužilaštva Pjano, inače stručni saradnik pri Apelacionom odjeljenju Suda BiH koji je postupao u ovom predmetu, kazao je jutros da je njegovim dolaskom u Sud ovaj predmet bio arhiviran, ali da je ponovo otvoren tokom 2007. Pjano je pojasnio da je advokat Mithat Kočo 2007. Sudu podnio podnesak u kojem traži da se njegovom branjeniku Milakoviću vrati oduzetih 50.000 KM.

U podnesku Sudu Kočo je pitao da li se ovaj privremeno oduzeti novac ikako nalazi u Sudu BiH. Prema riječima svjedoka Pjane, on je o svemu obavijestio jednog od postupajućih sudija u ovom predmetu Davorina Jukića, nakon čega je utvrđeno da se novac ne nalazi u ovoj pravosudnoj instituciji.

- Taj novac nikada nije bio u Sudu BiH. To mi je rekao i sudija Jukić – kazao je Pjano.

Postupajući tužilac Emir Neradin pitao je ovog svjedoka je li im ikada stigao odgovor Tužilaštva po ovom pitanju, na šta je on odgovorio potvrdno.

- Da, rečeno nam je da novac nije ni u prostorijama Tužilaštva BiH – kazao je Pjano.

Potvrdio je i da su oni postupali po zahtjevu Tužilaštva da se utvrdi je li ovaj novac ikada došao u Sud BiH, s čim je upoznao i sudiju Nenada Šeledu.

- Ali uvidom u arhiv, sef i sve spise, predmetni novac nikada nije ušao u Sud BiH. O tome me obavijestio i sudija Šeleda i bio izričit u tome – rekao je Pjano.

Vlado Adamović, Mihajlovićev advokat, također je pitao ovog svjedoka je li ikada stigao odgovor Tužilaštva vezano za ovaj novac.

On je odgovorio potvrdno, rekavši da je utvrđeno da ovog novca nema. Adamovića je zanimalo je li tačno da mu je Mihajlović jednom na hodniku kazao da je pronađen novac u predmetu "Milaković“, a svjedok je odgovorio da se ovoga ne može sjetiti.

Odbranu je zanimalo je li bila moguća direktna predaja novca iz ruke u ruku, na šta je svjedok kazao da je za to morao biti izniman slučaj, ali da bi morao postojati zapisnik o primopredaji.

Inače, zanimljivo je da je i danas sutkinja Amela Huskić više puta upozoravala optuženog Mihajlovića da sjedne nakon što je odbila njegove mnogobrojne prigovore.

Nekoliko puta upozorila ga je da ne poštuje Sud te kazala da će, ukoliko se još jednom ponovi ekscesna situacija, biti udaljen iz sudnice.

Kakva je uloga Meddžide Kreso u ovom predmet

Svjedokinja Novak, inače rukovodilac Odjeljenja za sudsku upravu, potvrdila je danas da je, na zahtjev Tužilaštva, ali i Suda, provjeravala šta je s privremeno oduzetim novcem i da li se nalazi u Sudu BiH, te utvrdila da nakon svih provjera novca u ovoj instituciji nema.

- Ne znam da je taj novac ikada predat i je li ikada došao u Sud BiH – rekla je Novak.

Na upit advokata Adamovića je li imala saglasnost postupajućih sudija Jukića i Šelede da vrši provjere, ona je kazala da nije, no jutros je otkrivena i uloga Meddžide Kreso, bivše predsjednice Suda BiH, u ovom predmetu.

Novak je pojasnila da je postupala po naredbi Kreso da se izvrši provjera svih spisa i utvrdi nalazi li se novac u Sudu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.