KOMENTAR

SDA progoni bosansku pamet

Prije progona Dizdarevića, KCUS su napustili dr. Gavrankapetanović, Mirsad Kacila i mnogi drugi

NAP

NAP

30.10.2018

Kad su Rumuni shvatili da im ljekari odlaze u bogate zapadne zemlje i da strahovitom brzinom ostaju bez stručnjaka, plaće ljekarima su podigli na dvije i po hiljade eura i osigurali im bolje uvjete za rad. Rekli su: „Ne želimo da znanje ljudi u koje je godinama ulagalo naše rumunsko društvo sada crpi neko drugi."

Vladajuće, dakle, nacionalne stranke u BiH ne zanima šta misle Rumuni. Bosna i Hercegovina posljednjih godina nevjerovatnom brzinom ostaje bez medicinskog kadra. Broj oboljelih je sve veći, a broj ljekara sve manji. Nije tajna da sposoban zanatski radnik danas u BiH može zaraditi koliko i ljekar specijalista, piše novinska agencija Patria.

U ponedjeljak je otkaz s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobio profesor Kemal Dizdarević, jedan od najboljih evropskih neurohirurga. Iz KCUS-a je saopćeno da je Dizdareviću prekinut radni odnos zbog „proceduralnih grešaka“ koje je pravio, premda je pravi razlog, zapravo, u njegovom neslaganju s načinom kako najvećom zdravstvenom ustanovom u BiH rukovodi dr. Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

- Nastavljen je pritisak na ljekare od opsesivno-kompulsivne direktorice Sebije Izetbegović - rekao je Dizdarević nakon otkaza.

Prije Dizdarevića s KCUS-a su otišli ortopedi dr. Ismet Gavrankapetanović, dr. Senad Maksić, kardiohirurg Mirsad Kacila, dječji hirurg Adnan Hadžimuratović... Oni su otišli skoro po istoj marici koju provodi SDA: „Ako nisi s nama, onda si protiv nas.“

Profesor Gavrankapetanović, primjerice, ugledni je evropski ortoped. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga, član je Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, član je i Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena... Bio je lični ljekar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Ispade da Ismet Gavrankapetanović valja i treba cijelom svijetu, samo nije dobrodošao kod kuće.

Prema zvaničnom izvještaju, 69 ljekara, među kojima i 40 doktora medicinskih nauka, napustilo je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za nepune tri godine, ili otkako je na njegovo čelo imenovana dr. Sebija Izetbegović?! Za jednog ljekara potrebna su ogromna finansijska ulaganja i godine rada.

Takva paradigma SDA nije svojstvena samo za zdravstvo. Naprotiv. Iz te stranke su evo, naprimjer – kako je izvijestio ''Avaz'' - u prošli četvrtak na čelo Razvojne banke FBiH pokušali imenovati Asima Omanića. Omanića je Općinski sud u Zenici osudio za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti. Prvostepena presuda od šest mjeseci zatvora izrečena mu je 12. aprila ove godine. Omanić je na čelu RB trebao zamijeniti, također, kompromitiranog Salku Selmana, visoko rangiranog čelnika SDA. Dakle, preskočeni su svi mladi i stručni kadrovi da bi se na čelo Razvojne banke postavio čovjek iz stranke.

Ako se SDA nekada i mogla pohvaliti neizmjernim doprinosom tokom rata u BiH, kada je sačuvana kakva-takva zemlja, ta stranka danas ima ozbiljne šanse da postane grobar Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju da postane zemlja bez vlastite pameti - zaključuje se u članku Patrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.