KRIMINAL

Na području Bihaća uhapšen Iračanin osumnjičen za krijumčarenje migranata

Slučaj je prijavljen 28. avgusta kada je bihaćkoj policiji prijavljeno da je došlo do međusobnog sukoba više migranata smještenih u Borićima

Arhiv

SRNA

30.10.2018

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona uhapsili su Iračanina sa zagrebačkom adresom zbog sumnji da je organizirao krijumčarenje migranata iz BiH u Hrvatsku, saopćeno je danas iz MUP-a.

Osoba inicijala A. A. H. (38), rođena u Bagdadu, a nastanjena u Zagrebu, uhapšena je u Bihaću prošle sedmice, i to nakon službene kontrole vozila zagrebačkih registarskih oznaka.

Iz policije ističu da su došli do saznanja da je ova osoba jedan od glavnih organizatora ilegalnog prebacivanja migranata preko granice BiH.

- Ostvaren je kontakt s pripadnicima Granične policije BiH koja ima raspisanu potjernicu prema naredbi Tužilaštva BiH zbog izvršenja krivičnog djela trgovina ljudima te je ovo lice predato na daljnje postupanje službenicima Granične policije BiH - istakli su u policiji.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona danas su se oglasili i u vezi sa slučajem hapšenja migranta iz Pakistana koji je, navodno, počinio peterostruko ubistvo u Makedoniji.

Prema informacijama Uprave policije MUP-a ovog kantona, slučaj je registriran 28. avgusta kada je bihaćkoj policiji prijavljeno da je došlo do međusobnog sukoba više migranata smještenih u Đačkom domu u Borićima.

Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici uspostavili su narušeni javni red i mir i utvrdili da je došlo do međusobnog fizičkog sukoba grupe migranata s migrantom čiji su inicijali A. H. (22) iz Pakistana.

Učesnici ovog događaja tvrdili su da su svjedoci događaja ubistva više migranata negdje između grčko-makedonske granice te da je ovaj migrant jedan od grupe migranata koji su učestvovali u ovom višestrukom ubistvu.

Iz policije su istakli da je o događaju obaviješteno Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona koje je naložilo provođenje istražnih radnji Sektora kriminalističke policije, nakon čega je obavljen razgovor sa svim migrantima i svjedocima.

- Za A. H., koji je osumnjičen za višestruko ubistvo, proslijeđen je zahtjev Službi za poslove sa strancima da se izmjesti u imigracioni centar u Delijašu do okončanja istražnih radnji, a gdje je proveden 31. avgusta - navode u MUP-u.

Iz Interpola Makedonije saopćeno je da ovakav događaj nije evidentiran.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije jučer su demantirali navode da se u ovoj zemlji desilo peterostruko ubistvo koje je počinio migrant.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.