SARAJEVO

Češka policija i FUCZ proširuju saradnju na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava i na kopnu

Na ovom projektu angažirani su tim od devetorice čeških policajaca, dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina s ukupno 10 pripadnika FUCZ-a

Prva misija na prostoru bivše kasarne JNA ''Žunovnica'' kod Hadžića

Piše: A. Č.

31.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nakon dosadašnje uspješne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike (OSPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u čišćenju vodenih tokova od eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini saradnja je nastavljena i na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu. 

Dosadašnja saradnja rezultirala je adekvatnom obukom i osposobljenošću ronilačkog tima FUCZ iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, uklanjanja eksplozivnih sredstava iz vodenih tokova, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.

U okviru prve misije na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu pirotehnička služba policije Republike Češke od 29. oktobra do 10. novembra godine boravit će u BiH, gdje će s timovima za uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ-a uklanjati eksplozivna sredstava koja su nakon NATO udara 95 godine razbacana na prostoru bivše kasarne JNA ''Žunovnica'' kod Hadžića.

Na ovom projektu angažirani su tim od devetorice čeških policajaca, dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina s ukupno 10 pripadnika FUCZ-a.

Ova veoma uspješna i dugogodišnja saradnja timova FUCZ-a i OSPČV-a započela je na osnovu ranije potpisanog sporazuma između vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minskoeksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava u kasarni ''Žunovnica'' sutra će posjetit predstavnici Ambasade Češke Republike u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.