SAZNAJEMO

Dekanesa dr. Čavaljuga ima pet dana da Gavrankapetanovića vrati na posao

Zakon o visokom obrazovanju KS vrlo je izričit kad je riječ o nezakonitom djelovanju, odnosno utvrđivanju odgovornosti rukovodilaca fakulteta

Piše: S. KURT

31.10.2018

Rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj poslao je danas Medicinskom fakultetu u Sarajevu dopis u kojem obavezuju dekanesu Semru Čavaljugu da prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića vrati u nastavni proces. 

Pismo je prije nekoliko sati stiglo na Medicinski fakultet.

Postoje sankcije

- Kantonalni prosvjetni inspektor mi je 25. oktobra kao rektoru dao sedam dana i Univerzitetu je naređeno da poduzme sve radnje u cilju osiguranja odluka ove inspekcije. Zato sam danas uputio zahtjev na ruke dekanese Čavaljuge i zatražio da se odluka provede. Ne postoji zakonska mogućnost da se to ne uradi i zatražio sam da se u roku od pet dana izvrši, odnosno da nas nakon tri dana dekanesa Čavaljuga izvijesti da je odluka izvršena – kazao je za "Avaz" rektor Škrijelj.

Škrijelj: Zakon se mora poštovati

U protivnom, dodaje on, bit će obavezan postupiti u skladu s članom 131. Zakona o visokom obrazovanju.

- Ne bih puno da prejudiciram šta se može dogoditi. Ne želim prognozirati. Postoje sankcije. Sve piše u Zakonu – navodi rektor.

Ističe kako u cijeloj priči njega zabrinjava da Medicinski fakultet, odnosno dekanesa Čavaljuga i Naučno-nastavno vijeće ne vode računa o funkcioniranju ove visokoškolske ustanove, ne poštuju zakon te pokušavaju problem prebaciti na one koji se zakona drže, a u ovom slučaju, to je UNSA.

Ističe i kako ne bi špekulirao je li odluka NNV-a i dekanese Medicinskog fakulteta dirigirana iz nekog političkog centra.

Slučaj "Gavrankapetanović"

- Ne isključujem tu mogućnost, ali u ovom momentu vidim samo nezakonit rad i nezakonito postupanje – zaključuje rektor.

Čavaljuga: Ima rok

Podsjećamo, dr. Ismetu Gavrankapetanoviću oduzeto je mjesto predavača na Medicinskom fakultetu nakon što je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Nakon njegove žalbe Upravni odbor UNSA-e donio je odluku u njegovu korist, a kasnije je tu odluku potvrdio i kantonalni prosvjetni inspektor.

Šta piše u Zakonu? 

Zakon o visokom obrazovanju KS vrlo je izričit kad je riječ o nezakonitom djelovanju, odnosno utvrđivanju odgovornosti rukovodilaca fakulteta.

U članu 131. navodi se da je rektor ovlašten suspendirati rukovodioca organizacione jedinice (u ovom slučaju dekana, op. aut) ako ne izvršava zakonito i savjesno svoje obaveze utvrđene zakonom, statutom ili drugim općim aktima visokoškolske ustanove.

Istaknuto je također da rektor ima ovlaštenje pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti rukovodioca organizacione jedinice za počinjene povrede zakona, statuta ili drugog općeg akta visokoškolske ustanove. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.