JASNA PORUKA

Nakon što su sve stranke u FBiH odbile koaliciju s njima: SDA ozlojeđena kreće u pritiske i prijetnje

BNN.ba

31.10.2018

Bilo da se slušaju glasovi iz SDP-a, SBB-a, NS-a, NiP-a, PDA, ASDA, NB-a ili NBL-a, rezultat je isti: "Nećemo sa SDA" jasna je poruka SVIH stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sa druge strane nalazi se "uvrijeđena" SDA koja se, iako je brutalno pokrala izbore, žali jer niko neće s njima da pravi vlast. Iz SDA, ma ko da se oglašava, čuju se jasne prijetnje kako "to tako neće moći" i da "neće dozvoliti da se izigra volja naroda". Očito su ovoj stranci zaboravili da izbori 2018.godine nisu bili nikakva volja birača, nego SDA-ovih brojača koji su ukrali oko deset mandata na svim niovima u Federaciji BiH i mandat člana Predsjedništva BiH. Upravo zbog toga - sa njima niko ne želi da ima bilo kakva posla, piše BNN.ba.

Nijedan bivši ili sadašnji partner SDA u vlasti ne želi da čuje za partnerstvo sa ovom strankom u budućnosti. Od HDZ-a, koji SDA najdikretnije optužuje da je organizvao krađu mandata člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, pa sve do svih ostalih stranaka u Federaciji BiH rezultat je isti - ne žele da koaliraju sa SDA

Držeći je odgovornom za stotine propusta iz prošlosti, te ne vidjevši sa njom nikakvu europsku perpektivu u budućnosti, sve stranke iz Federacije BiH bježe od SDA koja se, usput i najdirektnije, dovodi u vezu sa krađom oko desetak mandata na svim nivoima zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, kao i krađom mandata člana Predsjedništva BiH koju je ,putem brojača a ne birača, "osvojio" anonimi i anemični Šefik Džaferović, bivši agent tajne bošnjačke službe - AID.

Kada su uvidjeli da sa njima niko ne želi da razgovara i formira vlast, jer su sve stranke s kojima su razgovarali usput i prevarili, iz SDA su prešli na sljedeći metod: prvo su koristili tajne i direktne prijetnje zastupnicima i predsjednicima stranaka okupljenih oko antiSDA koalicije da bi, u aktuelnoj fazi, iz SDA prešli na otvorene prijetnje da oni "neće mirno sjediti i gledati negiranje volje birača". Valjda su mislili brojača!?

Već danima traju aktivnosti iz nekih državnih istražno-policijsko-kontrolnih organa koje kontroliše SDA, iz kojih se otvorenije ili tiše prijeti oštrijim potezima prema licima iz brojnih stranaka, što se najdirektnije može dovesti u vezu sa pritiskom da popuste i pristanu razgovarati sa SDA.

Ni diplomatija ne zaostaje pa se, tako, dosta političara iz regiona s kojima SDa ima direktnu saradnju, trudi da uključi SDA u vlast. Diplomatski pritisak ide putem srpsko-hrvatske linije, ali i linije nekih drugih zemalja. SDA ne bira sredstva da ostane na vlasti jer gubitak vlasti za njih bi bio najteži udarac dok bi, s druge strane, izborna krađa tuđih mandata ispala beskorisna jer im nije pomogla da (p)ostanu vlast.

Sve otvorenije prijetnje iz SDA liče na izuzetno nerazumne i siladžijske poteze jer u ovoj stranci očito još uvijek nisu shvatii da su upravo njihovo rukovodstvo, njihove prevare partnera, podmetanja i hapšenja, namještanje istraga i zasjeda, te njihove brutalne izborne krađe, najviše doprinijele da s njima niko ne želi niti da razgovara, a kamo li formira vlast.

Kako poručuju iz svih stranaka u Federaciji BiH "SDA-u je vrijeme za opoziciju" u kojoj podobro trebaju razmisliti žele li ostati pod istim, rigidnim i prevarantskim rukovodstvom, žele li i dalje čuvati "tekovine" i ličnosti kojih bi se drugi stidjeli, te žele li varati svoje političke partnere, krasti im mandate u Predsjedništvu i parlamentima a onda ih poizvati za pregovarački stol.

SDA treba porazgovarati sama sa sobom, obaviti svoje unutrašnje čišćenje. Tek kada taj posao okončaju i pokažu da su se demokratizovali, a ne kao do sada samo doatno demonizovali, možda će za četiri godine i pronaći nekoga ko s njima želio razgovarati.

Kako stvari za sada stoje SDA može dobiti i sve glasove u državi, ali opet sa njima niko ne bi sjeo za isti stol. To znači da je vrijeme da razmisle o samima sebi, takvima kakvi jesu. Drugi su razmislili i donijeli svoje odluke: sa svim DA, samo sa SDA više NE!

Narednih sedmica mogu se očekivati pritisci, policijske naručene akcije, vanredna saopćenja raznih "tužilaca", pritisci raznih istražnih i inspekcijsko revizorskih agencija, koje će pokušati da pritisnu lidere i zastupnike SDP-a, SBB-a, NiP-a i drugih stranaka, a sve ne bi li promijenili stav i sjeli za stol sa SDA, navodi se u tekstu BNN.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.