BIH

Vlada RS pisala UN-u: Izbor Šefika Džaferovića veoma je uznemirio Srbe

Fena

1.11.2018

Republika Srpska (RS) uputila je svoj izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, saopćeno je iz entitetske vlade. 

- Ovaj izvještaj je dvadeseti po redu koji RS, kao potpisnica svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, podnosi Vijeću Ujedinjenih naroda, na svakih šest mjeseci, već deset godina – podsjećaju iz entitetske vlade.

Materijal koji su ovaj put uputili sastoji se iz dva dijela. Prvi dio je Dvadeseti izvještaj RS Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojem se pruža osvrt na izbore u Bosni i Hercegovini i pitanja u proteklom periodu.

- Drugi i naročito pažnje vrijedan dio je specijalni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pod nazivom Subverzija dejtonskog sistema – dodaje se u saopćenju iz entitetske vlade, koja je danas i prihvatila taj dokument.

U dijelu koji se odnosi na rezultate osmih općih izbora u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, navodi se da su glasači u RS dali sadašnjoj vladajućoj koaliciji “nepogrešiv mandat da formira vladu na osnovu stavova i ciljeva na kojima se kandidovala, uključujući punu primjenu Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma - Ustava BiH”.

- Uvjerljiva pobjeda koalicije, uz to, mora biti shvaćena kao suprotstavljanje pokušajima stranog uplitanja u izbore u BiH. Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda "El-mudžahid". Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rezultat za žaljenje - pokazuje zašto je esencijalno da svakom konstitutivnom narodu, uključujući Hrvate, bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Reforme su nužne i radi izvršenja odluke Evropskog suda za ljudska pravda iz 2009. godine u predmetu "Sejdić-Finci" – tvrdi se u izvještaju RS Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Naglašena je spremnost tog bh.entiteta da radi sa svim akterima u BiH zarad bolje budućnosti u pogledu pitanja koja su bitna za sve narode. Tu spadaju evropske integracije, vraćanje demokratskih izbora u Mostar, reforma pravosuđa, pravična i istovjetna istraga i procesuiranje ratnih zločina i borba protiv terorizma.

- Izražena je želja Vlade RS, s obzirom na to da se približava novi mandat, da gradi tješnje odnose sa svim zainteresovanim stranama u međunarodnoj zajednici. RS posebno očekuje da sa novim američkim ambasadorom radi na izgradnji snažnijih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu uzajamnog poštovanja Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava – stoji u izvještaju koji se tiče izbora i prilika u proteklom periodu.

U specijalnom izvještaju, nazvanom Subverzija dejtonskog sistema, Vlada se bavi tim međunarodnim ugovorom te dejtonskom strukturom BiH i “upornim napadima koje je pretrpjela od nastanka”.

Između ostalog, u dijelu IV tog specijalnog izvještaja kaže se da, “čak godinama nakon što je visoki predstavnik izgubio političku moć da vlada putem odluka, neke države i dalje pokušavaju da se upliću u unutrašnja pitanja BiH, čak i izbore”.

- Naprimjer, Sjedinjene Američke Države dale su više od 100 miliona američkih dolara medijima bez transparentnosti u BiH i za ova sredstva i sama američka vlada priznaje da su namijenjena utjecanju na lokalnu politiku i izbore - tvrdi se u izvještaju RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.