SKANDALOZNO

Smije li SIPA u službenim prostorijama saslušati Sebiju?

U okviru istrage o slučaju „Ljekarska komora“ Sebija Izetbegović uz pomoć Osmice sredila da se zaposlenici KCUS-a ne saslušavaju u SIPA-i

Izetbegović: Željela ovladati i Ljekarskom komorom

Piše: S. KURT – A. NUHANOVIĆ

2.11.2018


Za uposlenike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bliske direktorici Sebiji Izetbegović ne važe zakoni, pravila i naredbe kao za ostale građane Bosne i Hercegovine!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, naime, izdalo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nalog da u svojstvu svjedoka sasluša nekoliko bliskih saradnika Sebije Izetbegović, u okviru istrage u slučaju „Ljekarska komora“, saznaje „Dnevni avaz“. No, umjesto u prostorijama SIPA-e, kako je tražilo Tužilaštvo, saradnici direktorice Izetbegović saslušani su u KCUS-u!?

Dogovor trojca

Prema našim izvorima, ovu su povlasticu dobili zahvaljujući dogovoru trojca Sebije Izetbegović, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice i načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e Vahidina Šahinpašića. Šahinpašić je, ističe naš izvor, kada je stigao zahtjev za ispitivanje zaposlenika KCUS-a, obavijestio Mehmedagića, koji je sa dr. Sebijom Izetbegović brifirao te pripremio za saslušanje zaposlenike KCUS-a.

S obzirom na to da će u ovom slučaju, najvjerovatnije, biti ispitana i Sebija Izetbegović, postavlja se pitanje hoće li direktorica dobiti poziv da dođe u službene prostorije Agencije ili će službenicima SIPA-e biti naređeno da joj idu na noge u KCUS.

Tužilaštvo KS, saznajemo, već dugo vodi istragu o Ljekarskoj komori KS. Direktorica Sebija Izetbegović u ovom je slučaju osumnjičena za utaju. Predmet je formiran prije tri godine, nakon što je Izetbegović, želeći ovladati i Ljekarskom komorom, tražila promjenu dotadašnjeg rukovodstva.

Istraga treba rasvijetliti zašto je i na osnovu kojih zakonskih i drugih akata menadžment Kliničkog centra Sarajevo odlučio da članovima Ljekarske komore Kantona Sarajevo pet mjeseci stopira prijenos članarina koje ljekari uplaćuju Komori i više od 25.000 maraka zadrži na svom računu.

Zadržavanje novca

Direktorica Izetbegović i direktorij sastavljen od nekolicine ljekara koji je podržavaju donijeli su odluku o zadržavanju ovog novca na računu Kliničkog centra bez mišljenja ostalih 600 ljekara. Prema važećem zakonu, ljekar koji ne uplaćuje članarinu automatski gubi licencu za rad. Prema navodima, Sebija Izetbegović planirala je da novac, umjesto na račun Ljekarske komore, prebaci na račun apoteke Kliničkog centra. Zbog te utaje direktorica bi mogla krivično odgovarati.


Mehmedagić: Posrednik i poslušnik

I direktorica na ispitivanju

Naši izvori tvrde da je direktorica Izetbegović također bila prisutna dok su pripadnici SIPA-e ispitivali njene kolege u KCUS-u. Tokom jučerašnjeg dana odgovore na naša pitanja o tome kako je moguće da su svjedoci ispitivani na radnom mjestu, a ne u prostorijama SIPA-e, te ko je to odobrio, nismo dobili ni od Tužilaštva KS ni od Državne agencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.