IZBORI 2018.

Formira se skupštinska većina koju će činiti SDP, SBB, Naša stranka, DF i Stranka za BiH

Predstavnici stranaka kazali su da u ovaj proces neće biti uključene SDA i PDA

A. Bajrić

A.H.

2.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Foto: (A. Bajrić)

Predsjednik KO SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić danas je na pres-konferenciji objelodanio da su, u cilju formiranja koalicione većine u Skupštini TK, nakon što su prethodno obavljeni razgovori s predstavnicima Naše stranke i Demokratske fronte, tokom dana obavljeni i razgovori s predstavnicima Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH u Tuzlanskom kantonu.

Prema iznesenim informacijama, buduću koalicionu većinu u Skupštini TK trebalo bi činiti pet političkih subjekata koji su se očitovali zajedničkom izjavom.

- SDP, Demokratska fronta, Naša stranka, Stranka za BiH i Savez za bolju budućnost dogovorili su zajednički blok koji u svom kapacitetu od 19 zastupničkih mjesta u Skupštini TK osigurava funkcioniranje skupštinske većine. U narednom periodu navedeni politički subjekti pristupit će izradi zajedničkog programa za djelovanje skupštinske većine – stoji u zajedničkoj izjavi.

Bijedić je naveo da je cilj sastanka s predstavnicima političkih subjekata lijeve orijentacije da se na programskoj orijentaciji napravi većina koja bi bila bazna platforma za njihov daljnji zajednički rad.

- Kako bismo sve ovo priveli kraju na jedan kvalitetan način, formirat ćemo radnu grupu koju će činiti predstavnici svih pet političkih subjekata i u toj radnoj grupi definirati one stvari koji su zajedničke za svih pet subjekata. Na osnovu tog programa napravit ćemo i ekspertne timove koji bi doveli do onoga što je suština djelovanja vlasti u TK – poručio je Bijedić.

Prisutnima na pres-konferenciji obratili su se i Mirsad Čamdžić iz Naše stranke TK, Zlatan Begić iz DF-a, Admir Hrustanović iz Stranke za BiH te Bahrudin Hadžiefendić iz SBB-a.

Zajednički stav predstavnika svih političkih subjekata na današnjoj pres-konferenciji je da, u cilju pravljenja skupštinske većine u TK, neće biti razgovora s predstavnicima SDA i PDA.

- Na poziv SDP-a učestvovali smo u razgovorima vezanim za usaglašavanje programskih ciljeva vezanih za formiranje buduće skupštinske većine u TK, a sve u smislu interesa građana našeg kantona. Nije bilo nikakvih razgovora vezanih za naše moguće učešće u vlasti. Naravno, u daljnjem djelovanju vezano za formiranje skupštinske većine SBB TK poštovat će odluke viših organa stranke Predsjedništva i Glavnog odbora – kazao je predsjednik KO SBB-a TK Bahrudin Hadžiefendić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.