RADNI SASTANAK

Čibukčić i Džubur: Širenjem mreže daljinskog grijanja do manjeg zagađenja zraka

Direktori Fonda i ''Toplana'' Sarajevo međusobno su se upoznali sa stanjem i trenutnim aktivnostima na projektima koji bi efikasno utjecali na problem aerozagađenja u KS

S današnjeg sastanka

Avaz.ba

2.11.2018

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH u Sarajevu je održan radni sastanak kojem su prisustvovali Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, sa saradnicima, i Admir Džubur, direktor KJKP "Toplane'' Sarajevo d.o.o., sa saradnicima. 

Direktori Fonda i "Toplana'' Sarajevo međusobno su se upoznali sa stanjem i trenutnim aktivnostima na projektima koji bi efikasno utjecali na problem aerozagađenja u Kantonu Sarajevo, a glavna tema sastanka bila je kreiranje strategije za širenje mreže daljinskog grijanja i povećanja broja korisnika daljinskog grijanja, a u svrhu smanjenja upotrebe okolinski neprihvatljivih energenata koji se koriste u velikom broju individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano i o projektu „Snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“, kojim se rješava jedno od strateških pitanja i problema zagađenja zraka u Kantonu Sarajevu, a čijom bi se realizacijom doprinijelo poboljšanom kvalitetu zraka s ciljem dugoročne dobrobiti građana. Fond za zaštitu okoliša FBiH u ovom projektu je, zajedno s JP "Elektroprivreda BiH'' d.d. Sarajevo, finansirao izradu Studije izvodljivosti, dok se, trenutno, na osnovu odluke Vlade FBiH, od ''Elektroprivrede BiH'' i Fonda, u jednakom omjeru od po 50 posto, finansira izrada idejnog projekta.

Direktor Fonda Fuad Čibukčić predstavnike "Toplana'' Sarajevo informirao je o formiranju tima za praćenje realizacije i reviziju idejnog projekta.

- "Elektroprivreda BiH" provela je postupak javne nabavke i u skladu s projektnim zadatkom odabrala konsultanta koji je započeo s izradom projektno-tehničke dokumentacije nivoa idejnog projekta i istražnih radova. Ovaj dokument će, nadalje, biti osnova za daljnju razradu projekta tehničke dokumentacije na nivou glavnog projekta, a na bazi kojeg predstoji izgradnja planiranog toplovoda Kakanj - Sarajevo - istakao je Čibukčić.

Zadovoljstvo zajedničkim sastankom tokom kojeg su razmijenjene značajne informacije i neki od modaliteta buduće saradnje na realizaciji strateških projekata zaštite okoliša od interesa za građane Kantona Sarajevo izrazio je i direktor "Toplana'' Sarajevo Admir Džubur.

Zaključak sastanka jeste da je osnovni zadatak predstojeće saradnje širenje sveobuhvatne mreže daljinskog grijanja, tačnije priključenje individualnih stambenih objekata s nekontroliranim ložištima i visokim specifičnim emisijama u zrak na kontrolirani sistem grijanja, te time ostvarenje zajedničkog cilja, a što je doprinos smanjenju zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.