VELIKI INTERES

Projekcijom filma 'Švabo iz Sarajeva' otvoren sedmi simpozij 'Simposar'

A. Durgut

Piše: G. Šumar

2.11.2018

Dokumentarnim filmom “Švabo iz Sarajeva”, koji govori o našem legendarnom fudbaleru i treneru Ivici Osimu, večeras je u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru otvoren Sedmi internacionalni sportski simpozij “Simposar”.

Simpozij je otvorio Zlatko Dalić, selektor Hrvatske, a mnogo poznatih lica prisustvovalo je premijeri dokumentarca o čuvenom igraču i treneru sarajevskog Željezničara, koji je ostavio dubok trag i u inozemstvu, prije svega u Austriji i Japanu.

Tu su bili Martin Pamer (Pammer), ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini, zatim Bogić Bogićević, Elvedin Begić, Enver Hadžiabdić, Mišo Smajlović, Robert Prosinečki, Ademir Kenović, Senad Misimović, Refik Šabanadžović, Radmilo Mihajlović, Zdenko Jelić, Zdravko Mamić, Predrag Naletilić, Boro Bračulj, Husref Musemić, Zdravko Rejić, Brane Jelušić, Braco Jurišić, Adnan Hadžimuratović, dr. Reuf Karabeg, Rade Matić, Samir Avdić, Željko Pavličević, Admir Adžem, Adnan Džemidžić, Bulend Biščević, Jasmin Baković, Adnan Pehlivanović...

 - Osim je zadužio BiH, Evropu, ali i cijeli svijet. Daleko je ispred svog vremena i zato će biti savremenik i budućih generacija - rekao je Bogić Bogićević, koji je ispričao cijelu historiju porodice Osim.

- Gdje ću ja? Rodio sam se u Sarajevu i to je moje. Svugdje sam živio, ali znaš kad kažu: “Ko se jednom napije vode sa Sebilja, samo doliva” - jedan je od citata Ivice Osim iz filma “Švabo iz Sarajeva”.

Ovaj dokumentarac, koji nikoga na premijeri nije ostavio ravnodušnim, sjajan je prikaz života Ivice Osima, kroz tekst i sliku poznatog bosanskohercegovačkog sportskog komentatora i novinara Sabahudina Topalbećirevića.

- Najdraži mi je film o "Švabi iz Sarajeva", iako sam uradio i hiljade TV prijenosa, stotine intervjua i devet dokumentarnih filmova - izjavio je Topalbećirević, koji je, između ostalog, snimio i dokumentarac o Draganu Džajiću te o historijskom uspjehu reprezentacije BiH “Naša brazilska priča”.

- Uzeli smo najveću salu u Sarajevu, koja prima skoro 1.000 ljudi, i opet je bila mala da primi sve zainteresirane - rekao je popularni Baho .



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.