SARAJEVO

Komemoracija Fahriji Karkinu: Bit će teško naviknuti se bez njega

Dženaza će biti klanjana poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji

S. Saletović

E. Trako

3.11.2018

Foto: S. Saletović


Na komemoraciji uglednom sarajevskom advokatu Fahriji Karkinu, koji je preminuo u četvrtak, 1. novembra, prisustvuju brojne kolege, prijatelji te članovi porodice.

Prisutnima se obratila dugogodišnja kolegica Karkina Vasvija Vidović, koja je kazala da je rad Karkina obilježio advokaturu u našoj državi.

- Sigurna sam da će se o njegovim slučajevima pričati iz generacije u generaciju. Rijetko se rađa čovjek koji je u najtežim vremenima spreman da stane uz one od kojih je čitav svijet odustao i osudio unaprijed. I da sve nedaće koje sa sobom nosi stoički podnosi. Bio je kralj završne riječi - kazala je Vidović.

Dodala je da je Karkin pomagao svima u ratu i da će ga zbog toga mnogi pamtiti te kazala da će se biti teško naviknuti da ga više nema.

Predsjednik Federalne advokatske komore Nikica Gržić rekao je da je ponosan što je poznavao Karkina. - - Zadivila me njegova pronicljivost i upornost što je i mene opredijelilo za taj posao. Svoj život je podredio profesiji kojoj je sve dao. Za sve nas koji smo sarađivali s njim on je bio čovjek u punom smislu te riječi - rekao je Gržić.

„Insistirao je da advokatura ostane samostalna profesija kakva je uvijek i bila. Fahrija Karkin je bio advokat i obavljao je časno taj posao“, dodao je Gržić kroz suze.


Ahmed Žilić, dugogodišnji Karkinov kolega, kazao je da je preminuli advokat ustvari nekrunisani prvak advokature u BiH.

- Bili smo veliki prijatelji, povjeravali smo jedan drugom sve svoje tajne. On je ustvari nekrunisani prvak advokature u BiH. Pitanje odnosa prema klijentima, suprotstavljajući se javnom interesu, dovodio je do iznemoglosti. Imao je osebujan život i advokatsku karijeru. Njegov rahmetli otac Mustafa, njegova mudrost je poticala upravo od njegovog oca - kazao je Žilić.

On je prisutnima kazao kako mu je Karkin na neki način i najavio svoj odlazak.

- Sanjam oca u posljednje vrijeme, pričao mi je. Možda te otac zove. Kaže on meni, pa moguće, a pitam ga šta je s majkom, pa, eto, majka k'o majka, neće da me sekira - kazao je Žilić.

Saša Renić, posljednji Karkinov pripravnik, ispričao je svoja iskustva sa svojim mentorom, koji mu je ujedno i daidža.

- Govoriti o Fahriji Karkinu i njegovim uspjesima je suvišno. Svima je poznato šta je uradio. Nije bio samo vrhunski advokat, jer je poznavao pravo, nego ga je istinski volio. On bi, kada mu je bilo dosadno, čitao zakone - kazao je Renić.

Kasnije danas uglednom advokatu bit će klanjana dženaza poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a ukop će biti obavljen na gradskom groblju Bare u 13.30 sati, gdje će, također, biti klanjana dženaza.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.