HRVATSKA

Kolinda Grabar-Kitarović izrazila zabrinutost zbog BiH

Iskreno rečeno, BiH, neka se niko ne uvrijedi, nije skroz politički emancipirana

Arhiv

Fena

3.11.2018

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u razgovoru za ''Slobodnu Dalmaciju'' da je "stvarno zabrinuta zbog BiH" te da odbija bilo kakve optužbe o miješanju u unutrašnje stvari BiH zbog traženja izmjena Izbornog zakona.

- Moram reći da sam stvarno zabrinuta zbog BiH. To je nama susjedna država s kojom dijelimo 1.001 kilometar granice, čija stabilnost utječe i na stabilnost Hrvatske - kazala je Grabar-Kitarović, naglasivši kako joj nije namjera miješati se u unutrašnje uređenje BiH i da je to stvar odnosa između izabranih predstavnika naroda. 

''Međutim, prava naroda, građanska prava, jamstvo mira, sve obaveze koje je Hrvatska preuzela, nisu samo unutrašnje pitanje BiH, to su i naše i obaveze međunarodne zajednice. To su i obaveze koje moraju ispunjavati države članice EU, a, kao što znamo, BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU, dakle, morat će se suočiti s činjenicom da će biti predmet svih postupaka provjeravanja ispunjavanja mjerila kakve smo i sami prošli. Iskreno rečeno, BiH, neka se niko ne uvrijedi, nije skroz politički emancipirana, sve dok gospodin Valentin Incko (Inzko) kao visoki predstavnik međunarodne zajednice donosi odluke u Sarajevu'', kazala je hrvatska predsjednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.