SJEĆANJA

Cijeli mjesec služio sam Elizabet Tejlor, takvu ljepoticu svijet više neće imati

Do nje smo mogli doći samo glavna sobarica i ja. Imala je i helikopter na raspolaganju i išla je u Dubrovnik na kafu, kaže Mialnović

Milanović sa suprugom Ilinkom, koja baš i nije fascinirana glumicom

A. BAJRAMOVIĆ

4.11.2018

Mnogi ne pamte, a mnogi su i zaboravili već davnu 1972. godinu, kada je na Tjentištu i fočanskim planinama u okolici sniman film „Sutjeska“, ali Pavle Milanović tih se dana često sjeti. Kako i ne bi, kada je od svih upravo on odabran za ličnog konobara filmske dive Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), koja je tih dana na snimanju pratila supruga Ričarda Bartona (Richard Burton), još jednu glumačku legendu, koja je u „Sutjesci“ igrala lik Josipa Broza Tita.

Odabrani gost

- Ljepote njene kugla zemaljska nije imala. Te njene oči... Ma kakvi, bolan. Takvu ljepotu ja nisam vidio u životu – s uzdahom govori Pavle.

U mnoštvu različitih uniformi u ovom filmskom spektaklu našli su se i najbolji glumci bivše Jugoslavije, na snimanje je sa suprugom Jovankom dolazio i Tito, kao i brojni funkcioneri tadašnje države. Pavle, međutim, pamti samo nju.

- Bila je odabrani gost. Ričard nije dolazio nikako, uvijek je bio pod gasom. A i Elizabet je uvijek na nahtkasni imala po dvije-tri flaše viskija, tonik i led. Pije do iznemoglosti, ne bi vjerovao. Dvije pratilje je imala, mačke, pse i puno male djece. Do nje smo mogli doći samo Margeta, glavna sobarica vile, i ja. Od Titove garde i milicije niko nije mogao prići na kilometar, a mi smo imali posebne iskaznice. Imala je i helikopter na raspolaganju i išla je u Dubrovnik na kafu – prisjeća se Milanović.

Za ličnog konobara posebne gošće odabran je jer je na takmičenju u Portorožu, među stotinama kolega iz bivše Jugoslavije, proglašen najboljim konobarom tadašnje države.

Znao je tada napamet recepte za 160 koktela, služio je visoke republičke i državne funkcionere Hamdiju Pozderca, Branka Mikulića, Aleksandra Rankovića... sve osim Tita, koji je imao svog kuhara i konobare. Ipak, više od mjesec dana u društvu Elizabet Tejlor zasjenilo je sve ostalo, a stara fotografija na kojoj se vidi on kako je poslužuje vraća uspomene.

Imala helikopter

- Kada je polazila, helikopter je sletio. Pratnja i ja bili smo s njom. Ona se sa mnom zagrlila i poljubila kao s bratom i stavila mi kovertu u sako. Kada sam se vratio u hotel, kolege me pitaju šta je u koverti. Odem u WC, pogledam, a ona puna dolara. Odmah sam rekao kolegi Safetu da donese duplo piće svima u hotelu, i da mi naplati – priča Milanović.

Dok Pavle ne štedi riječi da opiše ljepotu slavne glumice, tvrdeći da nije rođen umjetnik koji bi nacrtao ljepšu od nje, njegova supruga Ilinka i nije posebno fascinirana.

- Hiljada ih je bilo poput Elizabet, samo što je ona bila istaknuta. A hiljade su dolazile taman kao i ona, i ljepše od nje. Za mnogo sam žena rekla da liči na njih, to su žene s kojima sam radila – odmahuje rukom Ilinka.

Sretna vremena

Tokom Olimpijade u Sarajevu 30 konobara s Tjentišta bilo je na Jahorini. Ponovo su bili najbolji i zbog toga su na poklon dobili dva džipa. Tome je doprinijelo i ogromno iskustvo, jer su na Tjentište dolazile stotine hiljada gostiju. Pavle se sjeća dana kada je u turističkom kompleksu u Dolini heroja za ručak pripremano 2.500 obroka, ne računajući vanredne grupe turista, kada je za vikend stizalo i po 300 autobusa.

- To su bila sretna vremena, ne mogu sretnija biti. Živjelo se bolje, ljepše, slobodnije, niko nije pitao ko je šta, nego samo bratstvo i jedinstvo. Daj Bože da ikad više tako bude. Ja to neću doživjeti, ali moj sin nadam se da hoće – ističe Pavle Milanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.