ISPOVIJEST

Policajac Elvir Piralić iz Bihaća: Migranti su mi opljačkali kuću dok sam bio na dužnosti

Migranti prave probleme građanima Bihaća

Piše: E. Trako

4.11.2018

Dok je čuvao zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, u kuću policajca Elvira Piralića iz Bihaća provalilo je nekoliko migranata, i to dok su mu na spratu bili supruga s djecom, kao i njegova majka, saznaje “Dnevni avaz”. Ovu informaciju potvrdio nam je Elvir Piralić, koji je opisao dramu u svojoj kući.  

Čuli buku

On kaže da ništa nije htio prijavljivati policiji, jer je počiniocima teško ući u trag. Složio se s konstatacijom da, naprimjer, volonteri Crvenog križa na spiskovima za dnevne obroke imaju stotinu Muhameda i stotinu Alija, jer se svaki drugi migrant prijavljuje pod tim imenima, te da je to jedan od razloga zašto nije prijavljivao pljačku. 

- Supruga, djeca i majka bili su na drugom spratu kuće. Čuli su buku, ali iz straha nisu smjeli odmah reagirati – kaže Piralić.

Kaže da su napravili haos u kući.

Piralić: Napravili su haos

- Čitava migrantska kriza pala je na leđa Unsko-sanskog kantona, a prvenstveno mislim na Bihać. Ovo što se meni i mojoj porodici dogodilo, nije jedini slučaj. Među migrantima ima svega. Dan prije, supruga je odnijela odjeću i hranu u prihvatni centar za migrante, gdje su smještene najranjivije kategorije, djeca i žene. I onda me dočeka haos u kući – govori Piralić.  

Objasnio je i koliko je trajala agonija koju je doživjela njegova porodica. 

- Supruga je na kraju zagalamila samo da bi im dala do znanja da kuća nije prazna, a oni su nakon toga otišli – kaže Piralić.

Brojni incidenti 

Dodaje da su građani prepušteni sami sebi te da su on i njegove kolege, policajci, izloženi direktnom udaru migranata.

- Napadaju, psuju, pljuju policajce. Veliki je broj incidenata između migranata i policije. Ljudi uglavnom šute, jer nam je to postala svakodnevica. Situacija izmiče kontroli, samo se nadam da neće eskalirati – dodao je Piralić.   

Provalili u kuću u Čapljini  

Više migranata koji su se kretali u grupi, provalili su u porodičnu kuću u centru Čapljine. Migranti su u četvrtak u večernjim satima provalili u porodičnu kuću u Vinogradskoj ulici. Komšije su alarmirale policiju, koja je intervenirala na mjestu događaja i obavila uviđaj.

Sakriveni u hladnjači   

Da su migranti spremni na sve kako bi se domogli zemalja Zapadne Evrope, pokazuje i slučaj s granice Srbije. Vozač hladnjače turskih registarskih oznaka, ne znajući, prevozio je i petoricu Afganistanaca u tovaru tekstila namijenjenom za belgijsko tržište, a malo je poznato da se ova roba transportira u furgon kamionima ili hladnjačama kako bi se zaštitila od vlage.

Sreća po ilegalce bila je da je snimak sa skenera jasno pokazao ljudske siluete. U suprotnom, do Belgije u takvim uvjetima, život bi im bio ugrožen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.