SARAJEVO

Lavić: Bosanska politika mora se zasnivati na poštivanju slobode čovjeka

Predsjednik ''Kruga 99'' Adil Kulenović naglasio je da se često u vokabularu koriste pojmovi koji su na neki način tradicionalno vezani za naziv naše države

S. Saletović

Fena

4.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'', nazvanoj "Povijesna nužnost oblikovanja bosanske politike", uvodničar profesor Senadin Lavić danas je istaknuo da se bosanska politika mora zasnivati na političkoj emancipaciji građana i poštivanju slobode čovjeka kao najveće vrijednosti.

- Osnov bosanske politike je borba za vladavinu prava i kvaliteta političkih programa iz kojih se prepoznaje moralna odgovornost za državnu politiku. Bosanska politika se pokazuje kao nepokolebljiva borba za ustavni poredak i unapređenje Ustava države prema evropskih standardima - naglasio je Lavić.

Predsjednik ''Kruga 99'' Adil Kulenović naglasio je da se često u vokabularu koriste pojmovi koji su na neki način tradicionalno vezani za naziv naše države - Bosne i Hercegovine.

- Međutim, u ovom slučaju mi se jasno definiramo kao bosanske politike pri tome misleći na kontinuitet te politike, od srednjeg vijeka do danas i svega onoga što ona znači - kazao je.

U vezi s temom Kulenović je mišljenja da bez definiranja regionalnog aspekta i pozicioniranja Bosne i Hercegovine u regiji teško da je moguće naći pravi put da bi to bila stabilna država i prosperitetna za sve njene građane.

- U profiliranju i oblikovanju bosanske politike danas treba posebno imati u vidu regionalni aspekt. Mnogi, ne samo ''Krug 99'', ocjenjuju da se nalazimo u izuzetno teškoj situaciji koja je još više usložnjena činjenicom da su sasvim otvoreni pritisci od susjednih država - naglasio je.

Smatra da "Bosna i Hercegovina mora konačno biti tretirana, ne kao specijalni slučaj, nego kao normalna država za koju neće vrijediti posebna pravila u odnosu na cijelu evropsku zajednicu, na zajednicu svih slobodnih naroda u svijetu".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.