SARAJEVO

Sutra potpisivanje ugovora za aktivnosti uništavanja nestabilne municije

Ugovor je vrijedan 419 hiljada maraka i predstavlja dodatni doprinos uklanjanju opsanog oružja

Ilustracija

Avaz.ba

4.11.2018

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Rejnou Vos (Reinout) i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisat će sutra u Sarajevu, u prisustvu pomoćnika ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislava Jezeraškića, ugovor o dodjeli 419 hiljada maraka za projekt "Explode+", kao dodatni doprinos Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH četvrtu godinu zaredom.

- Nestabilna municija predstavlja prijetnju sigurnosti građana i zajednica širom BiH, zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju. Primarno kroz EU STAR projekt (vrijednost 5,6 miliona KM), koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH te „Explode+“ projekt (čije aktivnosti se sufinansiraju sredstvima koje su osigurale vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške).

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti „Explode+“ projekta, koje će se provoditi do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Holandija pokazuje kontinuiranu opredijeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.