BIH

SDA ZDK dogovorila kolaciju sa HDZ-om BiH i SBiH

B. Mahmić

Piše: D. PAŠALIĆ

5.11.2018

Stranka demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona (SDA ZDK) organizirala je danas konferenciju za medije, na kojoj su saopćili da su dogovorili koaliciju sa HDZ-om BiH i Strankom za BiH. 

Ovo je u svom obraćanju kazao Miralem Galijašević, aktuelni premijer ZDK, koji je rekao da su osvojili 11 zastupnika u Skupštini ZDK, a da su danas započeli prvi krug razgovora sa svim strankama za koje smatraju da mogu zajednički i uspješno djelovati.

- Razgovarali smo sa Strankom za BiH (SBiH), koja se opredijelila da je spremna biti koalicioni partner sa SDA, a poslije toga smo razgovarali i s HDZ-om BiH, koji su osvojili tri zastupnika u Kantonu i to im je najbolji rezultat u posljednjih 20 godina - kazao je Galijašević.

Iako svi zajedno trenutno imaju 15 zastupnika u Skupštini ZDK i nemaju većinu, u SDA ZDK su već počeli razgovarati o podjelama pozicija, budžetu, budućim projektima.

Na naš upit šta ukoliko, na kraju, ne uspiju naći četvrtog koalicionog partnera koji bi im mogao donijeti još tri nedostajuća glasa za skupštinsku većinu, Galijašević je kazao kako vjeruje da do toga neće doći.

Podsjetimo, Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, za današnje printano izdanje "Avaza" kazao je da drugi blok lijevih i građanskih stranaka koji čine SDP, NB, SBB, DF, Naša stranka i A-SDA ima komotnu većinu od 20 poslanika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.