BIH

Načelnik Srebrenika Nihad Omerović: Ja sam isključio SDA, a ne oni mene!

Nisam mogao podnositi nedemokratske principe u radu stranke

Omerović: U Centrali u Sarajevu ostali su gluhi na moja upozorenja

A. Hadžić

5.11.2018

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović od subote više nije član Stranke demokratske akcije i ubuduće će funkciju obavljati kao nezavisni načelnik.

Naime, na sjednici Općinskog vijeća Srebrenik načelnik Omerović je obavijestio vijećnike da više „ne pripada takvoj SDA“, a njegov stav podržalo je i nekoliko SDA-ovih vijećnika.

Dan nakon što je Omerović objelodanio svoju odluku, Izvršni odbor SDA Srebrenik donio je odluku o njegovom isključenju iz stranke, kao i trojice vijećnika koji su ga ovom prilikom podržali.

- Nažalost, ja sam isključio SDA, a ne oni mene. Razlozi su gubljenje svih demokratskih principa u radu stranke, privatno djelovanje uske grupacije njenih članova, nepotizam, zapošljavanje članova familija bez ikakvog reda i zakona. Meni više nije bilo mjesto s takvim ljudima. Poznato je da sam na to šta rade pojedinci u SDA Srebrenik uvezani s pojedincima u KO SDA TK upozoravao i najviše predstavnike stranke u Sarajevu, ali su svi ostali gluhi na to. Ja svoj obraz ne dam ni za čije privatne interese i definitivno u takvoj SDA meni nije mjesto - kazao nam je načelnik Omerović.

Ostavku je u subotu na sjednici Općinskog vijeća podnio i predsjedavajući Ibrahim Zukić, inače prvi čovjek SDA Srebrenik i odani kadar SDA, zbog preuzimanja funkcije federalnog poslanika. U pokušaju da umjesto Zukića ponovo bude izabran kadar SDA, ispostavilo se da je ova stranka ostala bez većine u Općinskom vijeću, a time i bez vlasti u općini Srebrenik.

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović nakon napuštanja SDA oštro je demantirao glasine koje, kaže, „šire poznati stranački smutljivci“, da postaje član bilo koje političke partije. Inače, riječ je o načelniku koji je na proteklim općinskim izborima u općini Srebrenik dobio dvostruko više glasova od stranke koja ga je kandidirala.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.