SUSRET Hrvatski član Predsjedništva BiH sa šefom Misije OSCE-a

Čović i Berton u Mostaru razgovarali o provedbi izbornih rezultata

OSCE podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde

Fena
05.11.2018 17:57

Foto: Predsjedništvo BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u ponedjeljak u Mostaru sa šefom Misije OSCE-a u BiH Brusom Bertonom (Bruce), s kojim je razgovarao o nedavno održanim općim izborima u BiH, s naglaskom na provedbu izbornih rezultata.

Na početku sastanka ambasador Berton je konstatirao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ostvarile veoma dobar izborni rezultat, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostave vlasti kako bi se u narednom razdoblju mogle učinkovito provoditi nužne reforme, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. 

Čović je naglasio da je ostvareni izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje temeljene na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a.

Dodao je da će HNS sa svojim ukupnim demokratskim kapacitetom i legitimitetom koji obuhvata nadmoćnu 90 postotnu podršku unutar hrvatskog biračkog tijela biti konstruktivan partner političkim predstavnicima druga dva naroda, u zajedničkom radu na ostvarenju euroatlantskih aspiracija BiH kroz provedbu usaglašene reformske agende. 

Čović je ocijenio lošim da je neriješen problem izmjena Izbornog zakona unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti.

Ako smo dopustili da nam se te greške i ovaj put dogode, to već za naredne izbore ne smije biti slučaj. To je razlog što su izmjene Izbornog zakona, htio to neko ili ne, zapravo neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama - ustvrdio je Čović. 

Berton je istaknuo da je za OSCE posebno važno uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo, kako s aspekta usklađivanja s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, tako i u smislu unapređenja sigurnosti i transparentnosti izbora.

Stoga su, prema njegovu mišljenju, neprihvatljive daljnje odgode u rješavanju tih pitanja. Zaključio je kako OSCE podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde i jačaju integritet izbornog procesa, navodi se u saopćenju.

NA VRH