SARAJEVO

Staro naoružanje u BiH moglo bi biti uništeno do kraja sljedeće godine

Dodatni doprinos Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije

Ilustracija

Fena

5.11.2018

Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sezin Sinanolu (Sinanoglu) potpisali su danas u Sarajevu, u prisustvu pomoćnika ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislava Jezeraškića, ugovor o dodjeli 420.220 maraka za nastavak projekta "Explode+". 

Istaknuto je da se radi o dodatnom doprinosu Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH, četvrtu godinu zaredom. Očekivanja su da će situacija do kraja naredne godine s viškovima nestabilne municije bitni znatno povoljnija.

Vos je nakon potpisivanja ugovora kazao da su se potpisnici obavezali na uništavanje dvije tone municije u periodu od 12 mjeseci.

- Ovaj projekt će donijeti velike prednosti u smislu smanjenja viškova naoružanja, ali i prednosti za 14 lokalnih zajednica u smislu stvaranja sigurnijeg okruženja - istakao je Vos.

Također, naveo je da će doprinijeti završetku cjelokupnog procesa smanjenja viškova naoružanja, ali i povećati sigurnosti u BiH.

- Ovaj projekt će doprinijeti i procesu pristupanja EU, ali i smanjenju ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i municijom - rekao je Vos.

Sinanoglu je naglasila da su ostaci municije problem koji prati BiH.

- Radi se o ostacima municije iz različitih ratova, čak neka municija datira iz 1960. godine što je sigurnosni rizik za stanovništvo i vojno osoblje koje rukuje takvom municijom - navela je Sinanolu.

Podsjetila je da fokus ovog projekta nije samo na uništavanju viškova municije nego i na tehničkim znanjima i unapređenju kapaciteta.

Jezeraškić je također istakao da veliki broj stare municije, različitog porijekla, prijeti sigurnosnoj situaciji, okolini, a posebno ljudima koji rade u skladištima.

- Dobrom saradnjom situacija je sada puno bolja, imamo dobre rezultate kod ovih projekata i vrlo brzo ćemo doći na jednu podnošljivu situaciju i moći ćemo da održavamo sva materijalna sredstva na redovan i potreban način - kazao je Jezeraškić.

Nestabilna municija predstavlja prijetnju sigurnosti građana i zajednica širom BiH zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju i to primarno kroz EU STAR projekt (vrijednost 2,8 miliona eura), koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH te "Explode+" projekt (čije aktivnosti se sufinansiraju sredstvima koje su osigurale vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške).

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti "Explode+" projekta, koje će se provoditi do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Holandija pokazuje kontinuiranu opredijeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.