SARAJEVO Bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i bilježe stalni napredak

Zvizdić i Jusko primili zamjenika ministra nauke i tehnologije Kine

Postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje i za povećanje izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište

Fena
05.11.2018 19:02

Foto: Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom, primio je danas u Sarajevu zamjenika ministra nauke i tehnologije NR Kine Zanga Điangoa i informirao ga o trenutnoj aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. 

Složili su se da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i da bilježe stalni napredak. Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zahvalnost kineskom premijeru na velikom trudu u realiziranju projekata kroz samite 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio značaj održavanja sutrašnje Treće konferencije inovacija i tehnologija UNLIMITED – NR Kina – zemlje centralne i istočne Evrope. Izrazio je uvjerenje da će susreti na ovoj značajnoj konferenciji doprinijeti jačanju privredne i poslovne saradnje. Istaknuo je i značaj razvoja cestovne, energetske i digitalne infrastrukture i rekao da u tom smislu Bosna i Hercegovina vidi NR Kinu kao istinskog partnera.

Razgovarali su i o saradnji u oblasti nauke i tehnologija te prijenosu znanja i vještina.

Predsjedavajući Zvizdić i zamjenik ministra Điangoa su istaknuli važnost nedavnog uspostavljanja bezviznog režima za građane BiH i NR Kine i složili se da će ovaj saporazum povećati interes kineskih malih i srednjih preduzeća za investiranje u BiH.

- Postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje i za povećanje izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište. Siguran sam da bi ukupan nivo vanjskotrgovinske razmjene u narednom periodu mogao biti puno veći - rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Čen Bo, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

NA VRH