REAKCIJE

SDP: Centralna izborna komisija BiH odbija provesti sudske odluke

Naime, CIK BiH je, bez ikakvog zakonskog uporišta, političkom subjektu ovjerio "dopunjenu kompenzacijsku listu", što zakon ne poznaje

Arhiv

Avaz.ba

5.11.2018

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH se oglasila saopćenjem da su večeras iz medija saznali da je Sud BiH uvažio žalbu SDP-a BiH, ali je Centralna izborna komisija BiH odbila provesti ovu odluku.

- Dopunjena kompenzacijska lista se može predati samo u slučaju kada stranka nema više kompenzacijskih mandata, a ima još osvojenih mandata, što trenutno nije slučaj. Također, CIK BiH je nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici, kao predstavniku srpskog naroda, iako su se jasno politički subjekt i Opsenica izjasnili da je Goran Opsenica po nacionalnosti Hrvat - navodi se u saopćenju SDP-a.

SDP naglašava da ukoliko se Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstituira sa Goranom Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti uspostavu vlasti u BiH.

SDP BiH će se ponovo žaliti Sudu BiH, ali i Tužilastvu BiH podnijeti krivične prijave za krivično djelo Izborne prevare. Ovakvo ignoriranje i nepoštovanje odluka Suda je nezabilježeno i govori sve o tome šta je CIK BiH. Očigledno, ova "institucija" jedan je od glavnih organizatora izborne krađe na štetu Socijaldemokratske partije BiH. Više informacija o ovom slučaju ćemo saopćiti u toku sutrašnjeg dana, nakon što dobijemo zvanične odluke Suda BiH - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.