REAKCIJE U najavi nova žalba Sudu BiH

SDP: Centralna izborna komisija BiH odbija provesti sudske odluke

Naime, CIK BiH je, bez ikakvog zakonskog uporišta, političkom subjektu ovjerio "dopunjenu kompenzacijsku listu", što zakon ne poznaje

Avaz.ba

Foto: Arhiv


Socijaldemokratska partija (SDP) BiH se oglasila saopćenjem da su večeras iz medija saznali da je Sud BiH uvažio žalbu SDP-a BiH, ali je Centralna izborna komisija BiH odbila provesti ovu odluku.

- Dopunjena kompenzacijska lista se može predati samo u slučaju kada stranka nema više kompenzacijskih mandata, a ima još osvojenih mandata, što trenutno nije slučaj. Također, CIK BiH je nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici, kao predstavniku srpskog naroda, iako su se jasno politički subjekt i Opsenica izjasnili da je Goran Opsenica po nacionalnosti Hrvat - navodi se u saopćenju SDP-a.

SDP naglašava da ukoliko se Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstituira sa Goranom Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti uspostavu vlasti u BiH.

SDP BiH će se ponovo žaliti Sudu BiH, ali i Tužilastvu BiH podnijeti krivične prijave za krivično djelo Izborne prevare. Ovakvo ignoriranje i nepoštovanje odluka Suda je nezabilježeno i govori sve o tome šta je CIK BiH. Očigledno, ova "institucija" jedan je od glavnih organizatora izborne krađe na štetu Socijaldemokratske partije BiH. Više informacija o ovom slučaju ćemo saopćiti u toku sutrašnjeg dana, nakon što dobijemo zvanične odluke Suda BiH - zaključuje se u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na